Bogat program

Mostar: Koncertom Armina Muzaferije započinju Dani mevluda i zikra

"Višestoljetna povijest i tradicija dovišta na ovom mjestu govori o kontinuitetu i raskoši kulturnog i duhovnog života, čiji tragovi sežu mnogo dublje u povijest od dolaska Osmanlija na ove prostore", istaknuo je muftija.
Kultura / Vjera | 17. 04. 2018. u 15:03 Bljesak.info/Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koncertom Armina Muzaferije, koji će nastupiti s tesavvufskim zborom i ansamblom tekije Mesudijja, u srijedu, 18. travnja, od 20:15 sati u Narodnom pozorištu Mostar svečano će biti otvorena ovogodišnja vjerska manifestacija "Dani mevluda i zikra".

U sklopu manifestacije, koja obiluje bogatim duhovnim, znanstvenim, obrazovnim i kulturno-umjetničkim programom, bit će upriličena promocija mevluda ''Kuća odabranih'' (21.4. od 19 sati, Tekija u Blagaju) autora Mustafe Jelovca, te promocija ''Monografije vjerskih objekata, vakufa i uleme s područja Nevesinja'' (8.5. od 19 sati, Studentski hotel 'Mostar') autora Hasana Eminovića.

Centralna manifestacija bit će održana u subotu, 12. svibnja od 11 sati, u Blagajskoj tekiji, dok je zatvaranje predviđeno za 14. svibnja, i to znanstvenim skupom ''Bošnjaci u Hercegovini kroz povijest" (od 11 sati, Centar za kulturu).

Organizatori su poseban naglasak stavili na Susret mladih (24. i 25.4., Stari grad Stolac, Stari grad Blagaj), odnosno kamp mladih srednjoškolaca na kojem će se, uz mnogobrojne radionice, održati i debata o perspektivi mladih u BiH.

Manifestacija "Dani mevluda i zikra" utemeljena je na vjerskoj tradiciji okupljanja ovdašnjih muslimana na mjestu dovišta u Tekiji na vrelu Bune. Ovo dovište je jedno od najstarijih i svakako najmasovnijih ne samo unutar BiH već i šire, kazao je u utorak na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen program ovogodišnje manifestacije, mostarski muftija Salem ef. Dedović.

"Višestoljetna povijest i tradicija dovišta na ovom mjestu govori o kontinuitetu i raskoši kulturnog i duhovnog života, čiji tragovi sežu mnogo dublje u povijest od dolaska Osmanlija na ove prostore", istaknuo je muftija.

Po njegovim riječima, jedan od važnih programskih ciljeva manifestacije jeste da se novim generacijama predstavi bogata povijesna, duhovna i kulturna baština Bošnjaka na ovom području.

Ocijenio je kako su na ovogodišnjoj manifestaciji priredili i bogate sadržaje domaćih autora i istraživača, izdvojivši Mustafu Jelovca i Hasana Eminovića kroz čije se radove, kako je istaknuo mostarski muftija, može steći kvalitetan uvid u doprinos Bošnjaka na kulturnom, duhovnom, znanstvenom i opće društvenom području.

"Dani mevluda i zikra" glavna su godišnja vjerska i kulturna manifestacija Muftijstva mostarskog u čijoj realizaciji, osim Muftijstva, sudjeluju i Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa, BZK Preporod Mostar i Tarikatski centar BiH.

Inače, ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazovića.

Kopirati
Drag cursor here to close