Glazba, recitacije, pjesme

Mostar: Besjeda o svetom Savi

"Sveti Sava je bio utemeljitelj pravoslavne crkve, osnivač manastira Hilandara, pisac 'Hilandarskog tipika', prosvjetar, liječnik, odnosno alfa i omega za naš narod, zaključio je Krulj.
Kultura / Vjera | 04. 02. 2018. u 21:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je održana Svetosavska besjeda, odnosno večer podsjećanja na svetog Savu koji je svetac Srpske pravoslavne crkve.

Sveti Sava kojem je narodno ime Rastko Nemanjić rođen je oko 1169. godine, a preminuo je 1236. godine. Bio je prvi srpski arhiepiskop, najmlađi sin Stefana Nemanje, brat kraljeva Vukana i Stefana Prvovjenčanog.

"Svetosavska besjeda je u Mostaru prvi put organizirana 1883. godine, a prvi organizator te besjede bio je mostarski pjesnik Aleksa Šantić. On je režirao i pravio program u čast svetog Save, a mi danas evo nastavljamo tu tradiciju. Djeca s vjeronauke zajedno sa svojim vjeroučiteljima, roditeljima pripremaju Svetosavsku akademiju", kazao je za Bljesak.info paroh mostarski Radivoje Krulj.

Tijekom večerašnjeg programa publika je mogla čuti recitacije, glazbene nastupe djece, te izvedbe pjesama, a održano je i kratko predavanje o svetom Savi. "U programu su sudjelovala djeca polaznici pravoslavne vjeronauke u Mostaru, a svoj doprinos dali su i učenici iz Osnovne muzičke škole 'Sveti Roman Melod' iz Nevesinja", kazao je Krulj.

"Sveti Sava je bio utemeljitelj pravoslavne crkve, osnivač manastira Hilandara, pisac 'Hilandarskog tipika', prosvjetar, liječnik, odnosno alfa i omega za naš narod, zaključio je Krulj.

Srpska pravoslavna crkva praznuje Savu kao svetitelja 27. siječnja po gregorijanskom, odnosno 14. siječnja po julijanskom kalendaru. Praznik svetog Save, Savindan, obilježava se kao školska slava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close