Za djecu, mlade i stare

Biskup Perić uputio božićnu čestitku

Pozvani smo, stoga, iz sebe iskorijeniti zlo, pa će onda zlo biti iskorijenjeno i na društvenoj razini", poručio je biskup uz čestitke i povodom Nove 2019. godine.
Kultura / Vjera | 20. 12. 2018. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić pročitao je danas božićnu čestitku u kojoj se osvrnuo na djecu, mlade i stare. Svoje obraćanje u Biskupskom ordinarijatu započeo je pripovijedanjem o djeci.

Prisjetio se rođenja malog Ivana u Ain Karimu, kazavši kako je on čudesno začet u vrijeme kada žena po naravnim zakonima ne može začeti. Ivan je, navodi, postao veliki propovjednik, prorok i pravednik.

Kada je riječ o mladima, Perić ističe blaženu djevicu Mariju u galilejskom Nazaretu, "kojoj je moglo biti 20 godina". Za nju je rekao da je najpozitivnija osoba u historiji čovječanstva. Prisjetio se i njezinog zaručnika Josipa, porijeklom iz Betlehema, a nastanjenog u Nazaretu, koji je od Marije bio godinu stariji, te na kraju i grupe pastira.

Stari, u poodmaklim godinama po prirodi, ističe, ne mogu začeti i roditi. Podsjetio je na Zahariju, starozavjetnog svećenika, na mudrace s istoka koji prate zvijezdu vodilju preko Jerusalema do Betlehema, te na starog Heroda, višestrukog zločinca.

"Nije velik onaj tko je velik u očima ljudi. Velik je samo onaj tko je veliki u Božjim očima. Herod je bio velik u očima ljudi, a pobio je osobe iz svake generacije, malu djecu u Betlehemu, svoja tri mlada sina i dvije žene na dvoru u Jerusalemu. Umjesto da kao kralj bude u službi promaknuća života, on je bio sluga smaknuća ljudskih bića. Pozvani smo, stoga, iz sebe iskorijeniti zlo, pa će onda zlo biti iskorijenjeno i na društvenoj razini", poručio je biskup uz čestitke i povodom Nove 2019. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close