Pobožnost Međugorja je dozvoljena

Biskup Hoser: Ne mogu se organizirati hodočašća ako se odnose na ukazanja u Međugorju

"Problem vidioca još nije riješen", pojasnio je nadbiskup Hoser zaključivši: "Oni se obrađuju u Vatikanu. Dokument je u Državnom tajništvu i treba čekati da se objavi.
Kultura / Vjera | 13. 12. 2017. u 19:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljski biskup mons. Henryk Hoser, koji je proljetos bio papin izaslanik u Međugorju, u intervjuu za portal Aleteiu 7. prosinca rekao je kako je službeno organiziranje hodočašća u Međugorje dozvoljeno, a u razgovoru za "Il Giornale" dodao da je "situacija ipak složenija".

Govoreći za Aleteiu, nadbiskup Hoser je, između ostaloga, rekao: "Danas biskupije i ostale institucije mogu službeno organizirati hodočašće u Međugorje. To više nije problem. Pobožnost Međugorja je dozvoljena. Nije zabranjena i ne treba se obavljati u tajnosti."

Također je kazao da dekret Biskupske konferencije nekadašnje Jugoslavije, "koja je prije rata na Balkanu, savjetovala da biskupi ne organiziraju hodočašća u Međugorje, više nije relevantan", piše Međugorje-info.

Međutim, dan nakon objave intervjua, iz Vatikana je objavljeno da je biskup Hoser umirovljen, a zatim je dao još jedan intervju, za talijanski Il Giornale, u kojem je rekao da je stanje ipak nešto složenije.

"Točno je što sam rekao, iako je možda malo pretjerano u tonu. No, točno je da se u Međugorje mogu organizirati službena hodočašća bez ikakvih problema, pod uvjetom da su duhovne naravi i da se ne odnose na Gospina ukazanja vidiocima ", objasnio je mons. Hoser.

 Također je istaknuo da biskupi mogu organizirati hodočašća kako bi se vjernici molili za Gospin zagovor, no to ne znači da postoje odobrenja za molitve koje su povezane s Gospinim ukazanjima.

 "Problem vidioca još nije riješen", pojasnio je nadbiskup zaključivši: "Oni se obrađuju u Vatikanu. Dokument je u Državnom tajništvu i  treba čekati da se objavi. I dakako, potrebna nam je prosudba Pape koji je mogao proučiti izvješće povjerenstva kojemu predsjeda kardinal Camillo Ruini."

Kopirati
Drag cursor here to close