Međugorje

39. obljetnica Gospinih ukazanja: Prvi put bez stranih hodočasnika

''Ja imam 18 godina i volim doći ovdje, pomoliti se. Nigdje drugo ne mogu pronaći mir koji osjećam ovdje. Tu sam s prijateljem došao, imamo organizirane autobuse i večeras se vraćamo.''
Kultura / Vjera | 25. 06. 2020. u 12:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pješke sam stigao iz Posušja. Bez obzira što je Međugroje prazno, meni je ono uvijek isto – jer dolazim radim sebe. Nebitno koliko je ljudi. Ovdje osjećam duševni i tjelesni mir, to me ispunjava i dolazim kad god mogu'', kazao je jedan od hodočasnika u Međugorju, gdje se danas obilježava 39. obljetnica Gospinih ukazanja.

Nema stranih hodočasnika

No, ove godine u potpuno drugačijoj atmosferi nego je to bilo ranijih godina - jer pandemija je učinila svoje. Ipak, to nije spriječilo dvojicu mladića iz Livna da organiziranim autobusima dođu kako bi se pomolili.

''Svake godine dolazim ovdje više puta, ali je prvi put da dolazim na obljetnicu ukazanja. Za mene je to jedno novo iskustvo, ove godine sam s prijateljem stigao bez roditelja. Prije tri tjedna sam također bio ovdje i bilo je skroz prazno, sada ima ponešto ljudi'', kazao je mladić iz Livna, a njegov prijatelj dodao:

''Ja imam 18 godina i volim doći ovdje, pomoliti se. Nigdje drugo ne mogu pronaći mir koji osjećam ovdje. Tu sam s prijateljem došao, imamo organizirane autobuse i večeras se vraćamo.''

Foto: Bljesak.info / 39. obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju

S obzirom na pojavu koronavirusa ove godine hodočasnika je znatno manje, a stranaca gotovo da i nema.

Međugorje je, kako Željko Vasilj voditelj ureda Turističke zajednice u Međugorju kaže - pretrpjelo velike štete kada je turizam u pitanju, a ove godine su ostali bez 10.000 najavljenih hodočasnika.

''Prvi put, osim prvih godina ukazanja smo bez stranih hodočasnika i ovu obljetnicu ćemo obilježiti isključivo sa domaćim hodočasnicima koji još uvijek pristižu iz svih krajeva BiH'', kazao je Vasilj.

Online molitveni program

Program za 39. obljetnicu Gospinih ukazanja jednak je kao i ranijih godina, a s obzirom na to da će se središnje misno slavlje održati na otvorenom bit će ispunjeni i epidemiološke mjere zaštite.

Foto: Bljesak.info / 39. obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju

Svete mise na hrvatskom jeziku održat će se u 6, 7, 8, 9, 11 i 19 sati s tim da je u 19 sati središnje misno slavlje. Svećenici danas hodočasnike ispovijedaju od pet sati ujutro.

Brojni hodačasnici koji nisu došli zbog pandemije koronavirusa mogli su pratiti mise, pobožnosti i molitveni program širom svijeta putem interneta i društvenih mreža.

Po riječima šestero vidjelaca, tada djece, prvo ukazanje Gospe imali su 24. lipnja 1981. godine. No, tada su se prestrašili i pobjegli kućama te su se vratili sljedećeg dana na brdo Crnicu iznad mjesta Podbrda kada im se Gospa ponovno obratila zbog čega se 25. lipnja slavi kao obljetnica ukazanja. Od tada do danas pojedini vidioci imaju svakodnevna ukazanja, a nekima od njih se Gospa ukazuje jednom mjesečno ili godišnje.

Kako su se izvješća o ukazanjima ponavljala, s vremenom je Međugorje postalo jednim od poznatijih svjetskih marijanskih hodočasničkih odredišta, a to malo hercegovačko mjesto godišnje posjeti više od milijun hodočasnika.

Foto: Bljesak.info / 39. obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju

Sveta Stolica 2010. utemeljila je posebno povjerenstvo pod vodstvom kardinala Camilla Ruinia koje je istraživalo fenomen međugorskih ukazanja. Rezultati su predani u nadležnost Kongregacije za nauk vjere, nakon čega su proslijeđeni Svetom Ocu te se očekuje izricanje pravorijeka.

Talijanski mediji navode kako je povjerenstvo utvrdilo da su autentična svjedočenja o prvih sedam dana Gospinih ukazanja. Izvješće još nije službeno objavljeno i još se čeka konačna riječ pape Franje.

Kopirati
Drag cursor here to close