Jajce

Željko Lekić otvara 18. Šopove dane na Plivi

Otvorenje manifestacije i izložbe će biti u srijedu 2. listopada u 19 sati u Gradskoj galeriji (Kršlakova kuća).
Kultura / Umjetnost | 02. 10. 2019. u 17:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:PR / Željko Lekić

Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Jajce organizira 18. po redu Šopove dane na Plivi. Program počinje u srijedu 2. listopada otvaranjem likovne izložbe pod nazivom Iz kulturno povijesne baštine Bosne i Hercegovine autora Željke Lekića. Otvorenje manifestacije i izložbe će biti u 19 sati u Gradskoj galeriji (Kršlakova kuća).

Željko Lekić rođen je 1967. u Vijaci, općina Vareš. U rodnom mjestu pohađa osnovnu školu kada pokazuje veliko zanimanje za crtanje i slikanje. To zanimanje nastavlja se i tijekom srednjoškolskog obrazovanja u Varešu i kasnije. Nakon završene srednje strukovne škole počinje raditi na rudniku željezne rude „Smreka“. Njegovu nadarenost za slikanje uočio je fra Miroslav Milošević 1987. za kratkog boravka u Vijaci gdje je vidio njegove radove. U to vrijeme Lekić se nalazi na odsluženju vojnog roka u Zadru. Dobiva vijest da je njegove radove vidio jedan fratar i da ga želi upisati na Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Lekić s oduševljenjem prihvaća tu ideju te uz svoj svakodnevni posao na rudniku neumorno slika i crta te povremeno odlazi na instrukcije kod profesora Nusreta Pašića kojega se sjeća kao neizmjerno dobrog čovjeka i pedagoga.

Godine 1988. Lekić polaže prijemni ispit na sarajevskoj Akademiji i upisuje se na nastavnički odsjek. Prve dvije godine boravi u klasi prof. Nusreta Pašića a treću i četvrtu kod prof. Radoslava Tadića. Školovanje prekida 1992. godine zbog izbijanja ratnih sukoba. U rujnu 1995. godine odlazi na školovanje u Zagreb, gdje 1999. godine diplomira u klasi prof. Eugena Kokota. Od tada Lekić redovito slika, priređuje izložbe, ilustrira knjige, bavi se grafičkim dizajnom i slika u crkvenim prostorima. Živi u Drvaru. Predaje povijest umjetnosti u Gimnaziji.

Kopirati
Drag cursor here to close