Heroji 1941-1945

Stotinu narodnih heroja i boraca NOB-a na gostovanju u Sloveniji

Radi se o izložbi od gotovo stotinu portreta narodnih heroja i boraca iz vremena NOB-a koji se 80 godina čuvaju u depoima Historijskog muzeja BiH
Kultura / Umjetnost | 30. 04. 2019. u 12:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 1941-1945

Izložba "Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 1941-1945" jednog od najpoznatijih umjetničkih kolektiva Istočne Europe "Irwin", nastala u suradnji Historijskog muzeja BiH i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, otvorena je u galeriji "Božidar Jakac" u Kostanjevici na Krki, Slovenija.

Tom postavkom ostvaruje se želja Historijskog muzeja BiH da se promovira umjetnička djela iz muzejske kolekcije te će završna izložba biti upriličena u toj muzejskoj instituciji.

Izložba "Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 1941–1945" višeznačni je umjetnički projekt koji potiče na razmišljanje i dijalog o umjetnosti i čini nastavak ciklusa "Was ist Kunst", prethodno realiziranog u Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, Njemačkoj i mnogim drugim zemljama.

Foto: PR / Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 1941-1945

Obuhvaća gotovo stotinu portreta narodnih heroja i boraca iz vremena NOB-a koji se 80 godina čuvaju u depoima Historijskog muzeja BiH, a naslikali su ih najznačajniji bosanskohercegovački umjetnici iz perioda socijalističkog realizma od 1948. do 1953. godine.

Izložbu je u Sloveniji otvorio povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Želimir Koščević, dok su o njenoj sadržaju i cilju na konferenciji za medije govorili članovi grupe "Irwin" Dušan Mandič, Roman Uranjek i Andrej Savski, direktor galerije "Božidar Jakac" Goran Milovanović, direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković i kustosica Historijskog muzeja BiH Svjetlana Hadžirović.

U ovom obliku postavka je prvi put predstavljena banjalučkoj publici na otvorenju 29. studenog prošle godine u Muzeju savremene umjetnosti RS, a nakon galerije "Božidar Jakac" njen put se dalje nastavlja u Rim, Prag, Beograd i Zagreb.

Tijekom ljeta u Historijskom muzeju BiH u glavnom izložbenom prostoru će biti predstavljeni svi radovi iz Zbirke umjetničkih djela, priopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close