Dar Mostaru

Platna Vlaha Bukovca za otvaranje Mostarskog proljeća

Neprocjenjivi postav, koji pristiže kao dar Dubrovnika Mostaru, nosi naziv Obiteljski portreti, a čini ga šesnaest remek-djela portreta najvećega hrvatskog slikara, čije je stvaranje dijelom svjetske umjetničke baštine.
Kultura / Umjetnost | 11. 03. 2019. u 08:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Matica hrvatska Mostar i Galerija Aluminij u Grad na Neretvi dovode prvorazredna umjetnička platna Vlaha Bukovca iz riznice Umjetničke galerije Dubrovnik, a otvorenje ove vrhunske izložbe označit će i dizanje zastora ovogodišnjega Mostarskog proljeća, 21. Dana Matice hrvatske Mostar. Neprocjenjivi postav, koji pristiže kao dar Dubrovnika Mostaru, nosi naziv Obiteljski portreti, a čini ga šesnaest remek-djela portreta najvećega hrvatskog slikara, čije je stvaranje dijelom svjetske umjetničke baštine.

''Uz prezime Bukovac, svaka druga najava, svaki ukras od riječi, svaki iskazani ushit, doimaju se nedostatnima. Gotovo da smo se tek oprostili s prošlom godinom, a već svjedočimo krunskomu likovnom događaju ove godine, izložbi koja ulazi u gradske kulturne anale. Raduje ta dugogodišnja sinergija naše galerije i časne Matice hrvatske Mostar, kao i to neraskidivo prijateljstvo Mostara i Dubrovnika, ono koje je izradilo tako snažno povjerenje na kojemu, tako lagano i tako voljno, počasni predsjednik MH Mostar akademik Josip Muselimović, ravnatelj UGD-a Marin Ivanović i moja malenkost opušteno dogovorismo ovakov mega događaj. Nije bilo dvojbi, izložba je predodređena za čin otvorenja Dan Matice, a na besplatno ju uživanje Mostarcima i svim našim dragim gostima, ostavljamo punih mjesec dana, do 19. travnja'', rekao je  direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka, koji podsjeća kako Bukovčeva platna rijetko napuštaju Hrvatsku i kako će u Mostaru biti pod visokim sigurnosnim mjerama.

Otvorenje će biti u utorak, 19. ožujka, s početkom u 18 sati, a u svojstvu visokoga pokrovitelja, Mostarko će proljeće svečano otvoriti akademik Dragan Čović, predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH.

U Matici hrvatskoj u jeku su opsežne pripreme, a predsjednica akademkinja Ljerka Ostojić ne krije radost kako zbog iznimne izložbe Vlaha Bukovca, tako i zbog tridesetak kazališnih, likovnih, glazbenih, književnih i drugih programa kojima će ovogodišnje Mostarsko proljeće biti prožeto.

''I ove godine Dani Matice hrvatske u Mostar donose obilje umjetničke radosti i iznimnih programa. Sretni smo što ćemo ponovno ugostiti vrhunska književna, glazbena, likovna i glumačka imena'', poručila je predsjednica Ostojić.

Kustosica izložbe Rozana Vojvoda podsjeća kako Bukovčevi radovi zauzimaju izuzetno mjesto u zbirci moderne i suvremene umjetnosti Umjetničke galerije Dubrovnik.

''Tema portreta obitelji specifična je i intimna. Bukovac je bio majstor portreta, a među njegovim najdražim i najčešćim modelima bili su članovi njegove uže obitelji: supruga mu Jelica, kćerke Marija, Jelica i Ivanka, te sin Ago. Izložbom kojom se fokusira na djela Bukovčeve praške etape (uz nekoliko djela iz one cavtatske) zaviruje se u svijet intime, u sintezu najdragocjenijih stvari u Bukovčevu životu, obitelji i slikarstva – zapisala je, između ostaloga, povjesničarka umjetnosti Vojvoda, domećući kako je Bukovac portrete inače radio brzo, ali kako su kod onih obiteljskih uočljivi i osjetni opuštenosti i ležernost: Koliko god su Bukovčevi praški portreti obitelji u stilskomu evolucijskom smislu reakcionarni, posjeduju jednu sugestivnu bezvremenost – u toplini emocije, u gotovo filmskomu izmjenjivanju poza modela naspram iste scenografije, u životnim ritualima, nagovještajima smješka, kroz fine odnose boja i mekanu difuznu svjetlost Bukovac ispisuje neke od najpoetičnijih strana hrvatskoga portretnog slikarstva.

Svečanost otvorenja popratit će defile Mostarskih mažoretkinja i Hrvatske glazbe Mostar, od Hrvatskoga doma HS Kosače do Galerije Aluminij, a otvorenje će pohoditi i visoko izaslanstvo središnjice Matice hrvatske, na čelu s predsjednikom Stipom Boticom. Ulazak na svečanost otvorenja je slobodan.

Kopirati
Drag cursor here to close