Veličanstveno djelo

VIDEO: Sagrada Familia ulazi u posljednju fazu radova

Kultura / Umjetnost | 10. 11. 2015. u 17:37 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon 133 godine radova na katoličkoj crkvi, izgradnja čuvene katedrale Sagrada Familia u Barceloni je ušla u posljednju fazu.

Velika katedrala, koja spada u jednu od najvećih atrakcija Barcelone, trebala bi biti u potpunosti završena 2026. godine na 100 godišnjicu smrti svog arhitekta Antonija Gaudija.
Iako se 10 godina čini kao dugo razdoblje, čak 30 posto objekta tek treba biti izgrađeno. Do sada je izgrađeno pet tornjeva, a šesti će biti visok 170 metara i na njegov vrh će se ići liftom.

Nakon završetka vanjskih radova preći će se na unutarnje što znači da bi se kompletan završetak radova mogao očekivati do 2032. godine, predviđaju stručnjaci.

Glavni arhitekt Jordi Fauli kazao je da se godišnje na izgradnju potroši blizu 25 milijuna eura koje dolaze direktno od donacija i prodaje ulaznica. Prošle godine Sagradu je posjetilo blizu 3,2 milijuna ljudi.

Inače, Bazilika Svete obitelji, katalonski: Temple Expiatori de la Sagrada Família, u Barceloni je krunsko remek djelo arhitekta Antonija Gaudíja, koja je ostala nedovršena nakon njegove iznenadne smrti.

Gradnja je počela 1882., a Gaudi je projekt preuzeo početkom iduće godine te radikalno transformirao dizajn osebujnim gotičkim utjecajem i krivocrtnim secesijskim stilom.

Gaudí je svim srcem radio na ovom kolosalnom kompleksu. Godine 1914., kada je imao 62 godine, odlučio je i živjeti u jednoj kućici u dvorištu bazilike.

Svjestan da Sagrada Familiju sigurno ne će moći dovršiti, Gaudi je 1923. godine dovršio sve nacrte kako bi ih ostavio onima koji će nastaviti njegov rad. "Nema razloga žaliti što ne ću dovršiti crkvu. Ja ću ostarjeti, ali drugi će doći nakon mene. Ono što se uvijek treba očuvati jest duh (ovoga) djela, a njegov život treba ovisiti o nadolazećim naraštajima i u čijim će se životima utjelovljavati", izjavio je tom prilikom, piše putovnica.net.

Nakon njegove smrti, radove su nastavili njegovi suradnici, prije svega Sugrañes, Quintana i Matamala, prema njegovim planovima. Radovi su prekinuti 1935. godine zbog Španjolskog građanskog rata tijekom kojega je izgorio dio bazilike s izvornim Gaudíjevim modelima i planovima.

Inače, radovi su ponovno pokrenuti 1970-ih nakon pada Francova režima i gradnja, premda vrlo polako, traje i dan danas. Kada bude završena, bazilika će biti visoka oko 45 i duga 110 metara.

Bit će to jedna od najvećih i sigurno najljepših bazilika kršćanskog svijeta.

Kada bude dovršena, Sagrada Familia će imati 18 impresivnih tornjeva, 12 posvećenih apostolima, četiri evanđelistima te Isusu i Mariji Djevici. Veličanstvenu baziliku je blagoslovio papa Benedikt XVI prije tri godine i u njoj se održavaju mise, unatoč tome što je ostalo još 35 posto građevinskih radova.

Spomenimo i da je dio crkve sv. Obitelji od 2005. godine na UNESCO-ovom Popisu svjetske baštine, kao dio upisa 'Djela Antonija Gaudija'.

Kopirati
Drag cursor here to close