Duško Bojanić

”Vibrantna tišina prostora” - izložba u muzeju Žitomislić

Svečano otvaranje izložbe je u petak 6. kolovoza 2021. u 19 sati. Ispred Muzeja prisutne će pozdraviti Irina Kolak-Mandić.
Kultura / Umjetnost | 01. 08. 2021. u 16:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U muzeju Žitomislić od 6. do 26. kolovoza bit će otvorena izložba pod nazivom ”Vibrantna tišina prostora” akademskog slikara Duška Bojanića iz Banja Luke. Bojanić je rođen 1985. godine u Banja Luci, gdje je na akademiji likovnih umjetnosti završio 2016. godine u klasi prof. Jelene Karišik.

Na postdiplomskim studijama počeo se baviti istraživanjem apstrahovanog avangardnog slikarstva kojeg je zaokružio ciklusom „Buđenje“ i izložio javnosti 2017. godine.

U radovima koji će biti prikazani na izložbi „Vibrantna tišina prostora“ ponovo se vraća u svijet predmetnosti, s tim što sada naslikan predmet, poslije burne avanture više nije mogao da bude onaj isti – klasično slikani predmet. Iza njega sada stoji apstraktno razmišljanje.

Ciklus je nastajao u dužem vremenskom periodu i nije sasvim završen. Izloženi su radovi na platnu i papiru. Tematika je mrtva priroda, pejzaži, enterijeri i apstrahovani motivi. Trenutno je mrtva priroda nešto što je u središtu njegove pažnje i svi ovi motivi su naposljetku podređeni analiziranju prostora kojeg kontinuirano istražuje i razvija.

Povod za izlaganje izvan Banja Luke bio je da se radovi prezentiaju javnosti u široj regiji, da se otvore potencijalne mogućnosti za nove likovne projekte i da se stečeno likovno znanje javnim istupom artikuliše i poveže sa posmatračima u ovom dijelu Mostara i Hercegovine.

Trenutno se stilski najviše oslanja na kubistički pravac i jugoslovensko moderno slikarstvo između dva rata.

Svečano otvaranje izložbe je u petak 6. kolovoza 2021. u 19 sati. Ispred Muzeja prisutne će pozdraviti Irina Kolak-Mandić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close