Picassov genij

Velika odgovornost: Banderas kao Picasso

Serija s deset nastavaka koja se 23. travnja počinje prikazivati u Francuskoj, a 24. u Sjedinjenim Državama, čini mu se zanimljiv način da se ispriča život o "tako istaknutoj osobi".
Kultura / Umjetnost | 09. 02. 2018. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolski glumac Antonio Banderas koji snima televizijsku seriju za National Geographic "Picassov genij" u kojoj glumi slavnog slikara, rekao je za AFP da osjeća "golemu odgovornost" u tumačenju uloge "junaka iz Malage".

Na snimanju serije u Budimpešti glumac, koji se zahvaljujući šminki preobrazio u Picassa (1881.-1973.) u poznim godinama, podsjeća se da je umjetnik "rođen u njegovu zavičaju", u Malagi, prijestolnici Andaluzije.

Glumac kaže da je "rastao u sjeni tog velikana" koji je, ističe, "najvjerojatnije najveći umjetnik 20. stoljeća".

"Kad bih išao u školu držeći majku za ruku, svako jutro smo prelazili preko trga Merceda", gdje je Picassova rodna kuća, prisjeća se.

Serija s deset nastavaka koja se 23. travnja počinje prikazivati u Francuskoj, a 24. u Sjedinjenim Državama, čini mu se zanimljiv način da se ispriča život o "tako istaknutoj osobi".

Na šminkanju mora provesti pet sati kako bi izgledao kao Piccaso u poznim godinama. No sličnost s njim nije najvažnija, napominje Antonio Banderas, "ne želimo biti muzej voštanih figura".

Povijesna vjerodostojnost je jedan od glavnih aduta National Geographica, dodaje. Najteže je, ističe, "shvatiti Picassa", njegove političke i umjetničke odluke te prirodu njegovih prijateljskih i ljubavnih veza.

Video: GENIUS: PICASSO Official Trailer

"Neprestano moram čitati između redaka pokušavajući pronaći istinu, a to je teško", rekao je.

Radnja u seriji ne teče kronološki i počinje nacističkom bombardiranjem baskijskog grada Guernice 26. travnja 1937. radi pomoći španjolskim nacionalističkim snagama.

"Čestim vraćanjem u prošlost radimo neku vrstu kubističkog prikaza" života "svemogućeg" Picassa.

Velikog umjetnika u mladim godinama tumači Alex Rich ("Glow", "True Detective"), objavila je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close