Kultura kroz drugi objektiv

''Ljeto vatreno'' u Mostaru

Razgolićene emocije nogometaša Reprezentacije Hrvatske pred publikom u Mostaru
Kultura / Umjetnost | 16. 05. 2019. u 20:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva izložba službenog fotografa Hrvatskog nogometnog saveza Drage Sopte, o ljetu srebrnih Vatrenih u Rusiji, otvorena je večeras u Mostaru.

''Fotografije govore više od tisuću riječi. O njima ne mogu ništa posebno reći, ovo je prva otvorena izložba Svjetskog prvenstva u Rusiji. Posebno mi je drago da je otvorena u Mostaru jer su moji roditelji iz Hercegovine'', rekao je za Bljesak.info Sopta, Zahvaljujući svima koji su omogućili da se ova izložba otvori u Mostaru.

Govoreći o osjećajima i doživljaju prvenstva, Sopta je kazao da kada radite profesionalno ne stignete razmišljati.

Foto: Bljesak.info / Detalj s otvorenja izložbe

"Naravno ako momčad gubi tada ste tužni, ako pobjeđuje radosni ste, ali da bi nastale dobre fotografije, moraš biti skoncentriran na fotografiju i ono što radiš, i u najvećem slavlju ja moram biti maksimalno koncentriran, jer ako moraš 'ubosti fotku' ne stigneš se grliti, veseliti, niti slikati s njima", kazao je Sopta.

Inače, izložba nosi naziv ''Ljeto vatreno'', a otvorena je u organizaciji Matice hrvatske Mostar i Galerije Aluminij Mostar.

Foto: Bljesak.info / Detalj s otvorenja izložbe

Direktor Odjela korporativnih komunikacija Aluminija Darko Juka, kazao je da je Galerija Aluminij ovakvim 'sportskim izložbama' napravila velik iskorak prema publici koja inače ne bi pratila njihove aktivnosti.

Foto: Bljesak.info / Detalj s otvorenja izložbe

''Prije nekoliko godina nakon održane izložbe o povijesti Zrinjskog koja je polučila nevjerojatan uspjeh, i prošlogodišnjeg zaključenja sezone izložbom koja je bila posvećena uspjehu hrvatskih tenisača, izvukli smo jednu pouku. Da taj jedan spoj kulture umjetnosti, umjetnosti fotografije i sportske aktivnosti, poluči dosta uspjeha. Ovakvim izložbama pravimo iskorak i pružimo ljudima ruku, koji inače ne bi bili naša publika i izlazimo iz okvira praćenja umjetnosti kao takve'', kazao je Juka, dodajući da bez obzira koliko se Vatreni uvažavaju, ova izložba svjedoči povijesni put koji se odigrao u Rusiji, a Drago Sopta imao je iznimno tešku zadaću, napraviti seriju fotografija koje su dostojne tog sukoba.

Foto: Bljesak.info / Obraćanje Darka Juke

"Drago mi je što otvorena ova izložba, uz Maticu koja je napravila spektakl prije nekoliko dana promocijom knjige Dalića u Mostaru. Pravimo sinergiju s publikom koja inače ne čini naš osnovni milje i time uspostavljano veze za budući rast i sagledavanje kulture kroz drugi objektiv", zaključio je Juka.

Drago Sopta (Zagreb, 1970.) fotografijom se bavi od sredine 1990-ih. U Jutarnjemu je listu radio od 1998. godine, a 2007. prešao u agenciju Cropix, neumorno bilježeći sve nastupe hrvatske nogometne vrste na europskim i svjetskim prvenstvima, ovjekovječivši i najsjajnije hrvatske trenutke na Olimpijskim igrama.

Početkom 2013. postaje službenim fotografom HNS-a.

Dobitnikom je triju nagrada Hrvatskoga zbora športskih novinara, i to 2003. za najboljega športskog fotoreportera, a 2009. i 2018. za najbolju športsku fotografiju godine.

U izboru Međunarodne udruge športskih novinara, osvaja visoko 4. mjesto za fotografiju Šime Vrsaljka koji leži na hrvatskoj zastavi.
Kopirati
Drag cursor here to close