Virtualna galerija

Uživajte u e-izložbi Otisci emocija

Riječ je o izložbi radova nastalih u izolaciji za vrijeme trajanja korona pandemije.
Kultura / Umjetnost | 04. 05. 2020. u 20:40 Bljesak.info
Imprints of Emotions ∣ Josip Mijić ∣ Official Short Film

Tekst članka se nastavlja ispod banera

E-izložba "Otisci emocija", autora Josipa Mijića, bit će otvorena u virtualnoj galeriji "JoMi Gallery" u četvrtak, 7. svibnja, u 19 sati.

Na izložbi će se moći vidjeti radovi nastali u izolaciji za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa, a izložba će ostati otvorena do četvrtka, 21. svibnja, najavili su organizatori.

Nevenka Šarčević, najavljujući izložbu, kaže kako su emocije nemjerljivo važan i možda najnestabilniji dio čovjeka te kako ništa nije tako varljivo poput emocija.

"Odnedavno propisivana izolacija od kontakta s vanjskim svijetom i ljudima slikaru Josipu Mijiću ne samo da nije utažila nasušnu potrebu za radom nego je on svoje likovne radove, 'iznikle' u uvjetima u kojima živimo, posvetio upravo kontemplirajući nad vlastitim emocijama. Motivacija, a onda i izvedba, rezultat su slikareve povučenosti u privatno, obiteljsko okruženje, u osobno, doživljajno i emocionalno", napisala je Šarčević.

Dodala je kako se autor prilagođava ograničenim uvjetima rada i izlaganja tako da je za autorski osmišljenu izložbu kreirao i virtualnu galeriju, transponirajući "materijalnost" likovnih radova u virtualni prostor.

"Time je omogućio 'šetnju' digitalnim izlagačkim prostorom gdje je postavio ciklus od oko 60 radova u tušu, a izvedba tih radova nastalih u kratkom razdoblju odraz je gestualnosti koja je uvjetovana temperamentom slikara i svojstvima tehnike tuša kojom je radio", ističe Šarčević.

Promatranje Mijićevih radova potiče na razmišljanje, a premještanje radova i postavljanje u virtualnoj galeriji doima se logičnim postupkom, iako je za pravi doživljaj likovnih svojstava potreban stvaran susret i dijalog s djelom, smatra Šarčević.

"Otisci emocija imaju i svoje audioodraze što nas postavljene u virtualnom prostoru upućuju na povezanost vizualnog i zvukovnog s emocijama, na pronicanje u mogućnosti govora kroz likovno izražavanje emocija. Ovom prigodom Mijić svoj ciklus i 'kontempliranje nad emocijama' predstavlja i video uratkom od nekoliko minuta sa zvjezdanim nebom i provodnim motivom Otisaka emocija", kazala je Šarčević.

Josip Mijić rođen je 11. travnja 1975. u Travniku, 2002. godine diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, a 2005. je završio poslijediplomski studij Ars sacra i stekao zvanje magistra Ars sacra. Doktorirao je 2017. na širokobriješkoj Akademiji.

Od 2006. do 2012. bio je tehnički urednik i član uredništva časopisa "Akademija" Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu i Franjevačke galerije, autor je dvaju vitraja u crkvi Uznesenja Marijina u Trebižatu pokraj Čapljine, šest vitraja u crkvi sv. Ilije u Masnoj Luci na Blidinju, pet vitraja u crkvi sv. Franje Asiškog u Čapljini, vitraja u kapeli sv. Franje u Gornjem Vukšiću i triju postaja Križnog puta u crkvi Navještenja Gospodinova u Širokom Brijegu.

Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb, Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i udruge ALUMNI ALU na Širokim Brijegu.

Radovi mu se nalaze u brojnim umjetničkim zbirkama, u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg, Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine (Sarajevo), Nacionalnoj knjižnici Katalonije (Barcelona), Udruženju anonimnih artista (Banja Luka), Galeriji "Fonticus" (Grožnjan) i drugim.

Do sada je imao 32 samostalne i sudjelovao je na više od 190 skupnih izložbi u zemlji i u inozemstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close