Priznanja

Mersad Berber će dobiti galeriju u Sarajevu

''Izgradnja uskoro počinje. Općina Stari Grad i Grad Sarajevo zajedno su u tom projektu za koji je već urađeno idejno i izvedbeno rješenje i u tijeku je postupak izdavanja građevinske dozvole.''
Kultura / Umjetnost | 24. 04. 2019. u 13:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Stari Grad najavila je da bi uskoro trebala početi adaptacija prostora u središtu Starog Grada, u ulici Zelenih beretki, namijenjenog za galeriju 'Mersad Berber'. 

''Izgradnja uskoro počinje. Općina Stari Grad i Grad Sarajevo zajedno su u tom projektu za koji je već urađeno idejno i izvedbeno rješenje i u tijeku je postupak izdavanja građevinske dozvole. Osiguran je prostor i novac za prvu fazu radova'', navode iz Općine Stari Grad. 

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić kazao je da će galerija 'Mersad Berber', u ulici Zelenih beretki, biti smještena na prostoru veličine 450m2. 

''To je projekt u koji smo ušli zajedno sa Gradom Sarajevo. Početkom ove godine Općinsko vijeće je usvojilo odluku o izdvajanju novca za adaptaciju prostora i mi smo odmah pripremili tehničku dokumentaciju'', kazao je.   

Kako precizira Općina će izdvojiti za radove 300.000 KM, a Grad Sarajevo još 100.000 KM. Sad su, kako kaže, u fazi izbora izvođača radova. Radovi bi trebali početi odmah po izboru izvođača. U prvoj fazi bit će izveden dio građevinsko-zanatskih, elektroinstalaterskih, hidroinstalaterskih i mašinskih radova. 

Smatra da će se, otvaranjem galerije, doprinijeti poboljšanju kulturne scene u Sarajevu, popularizaciji djela tog umjetnika, te mu odati priznanje kakvo zaslužuje. 

Kako je ranije izjavio Ensar Berber, sin Mersada Berbera, otvaranjem galerije njegovoj obitelji bit će ukazana čast da, u gradu gdje je njegov otac najviše stvarao, bude otvoren njegov muzej. 

''Za moju obitelj i našu Fondaciju to je čast, jer je Sarajevo grad gdje je otac izgradio svoje ime i karijeru, gdje je najviše radio. Drago nam je što će u Sarajevu biti jedan veliki segment iz našeg fundusa, na jednom permanentnom displeju. Želimo od tih prostorija napraviti svjetski muzej sa svim pratećim sadržajima'', izjavio je ranije Ensar Berber. 

Oćinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić bio je gost na izložbi radova bh. slikara i grafičara Mersada Berbera, koja je otvorena prošlog tjedna u Galeriji Klovićevi dvori. 

Djela tog umjetnika bit će izložena dva mjeseca. Uglavnom su izabrana vlasništva umjetnikove obitelji i privatnih zbirki, jedan dio kolekcije posuđen je iz Bošnjačkog instituta iz Sarajeva. 

Prezentiran je presjek od 150 radova većinom velikih formata, od ranih radova nastalih 1958. godine i iz razdoblja studija na ljubljanskoj Akademiji likovnih umjetnosti, pa do posljednjih autoportreta. 

Mersad Berber bio je jedan od najistaknutijih bh. akademskih slikara čija djela su izlagana širom Evrope, ali i SAD-a i Azije. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za rad. Osim slikanja, bavio se i grafikom, ilustracijom te je radio scenografiju i kostimografiju.

Kopirati
Drag cursor here to close