HKD Napredak

Upriličena online izložba grafika Virgilija Nevjestića

Nažalost, zbog trenutačnoga stanja sa pandemijom koronavirusa, izložba nije mogla biti otvorena za javnost u klasičnome smislu.
Kultura / Umjetnost | 30. 04. 2020. u 10:07 Fena
Pogledajte online izložbu Virgilija Nevjestića
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HKD Napredak - Glavna podružnica Tuzla, u suradnji s Franjevačkim samostanom u Tuzli, upriličio je online izložbu grafika Virgilija Nevjestića.

Izložba, koja nosi naziv "Hommage Virgiliju Nevjestiću", realizirana je u suradnji sa obitelji Nevjestić i Franjevačkim muzejom i galerijom Gorica Livno.

Nažalost, zbog trenutačnoga stanja sa pandemijom koronavirusa, izložba nije mogla biti otvorena za javnost u klasičnome smislu, ali za sve zainteresirane tuzlanski Napredak i Franjevački samostan su pripremili virtualno razgledavanje putem društvenih platformi YouTube i Flickr.

Nevjestić je grafičar, slikar i pjesnik impresivne biografije rođen u Hercegovini, u selu Kolo kod Tomislavgrada 1935. koji je 1963. diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 1967. sudjeluje na 5. bienalu grafike mladih u Parizu i taj će grad odabrati za mjesto u kojemu će živjeti, raditi i djelovati narednih 40 godina.

Od Ministarstva kulture Francuske dobit će atelje na Montparnasseu u kojem će vrijedno i predano raditi do svoje smrti. Ubrzo počinje izlagati po različitim galerijama u gradu, a nakon prve samostalne izložbe 1972. bit će proglašen najboljim grafičarom u Parizu. Nekoliko godina poslije počet će raditi na Francuskom institutu za restauraciju umjetničkih djela, a ubrzo će postati i voditelj instituta. Nevjestić je umro 25. kolovoza 2009. u Parizu, saopćili su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close