Kurt Westergaard

Umro danski karikaturist poznat po crtežu proroka Muhameda

Ilustrator je autor najpoznatije do 12 karikatura objavljenih 30. rujna 2005. u danskom konzervativnom dnevnom listu Jyllands-Posten pod naslovom "Lice Muhameda"
Kultura / Umjetnost | 19. 07. 2021. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danski karikaturist Kurt Westergaard, slavan po karikaturi proroka Muhameda koja je izazvala nerede u nekim muslimanskim zemljama, umro je u dobi od 86 godina, objavila je njegova obitelj, prenijeli su danski mediji u nedjelju.

Westergaard je umro nakon duge bolesti, rekla je obitelj, prenio je list Berlingske.

Ilustrator je autor najpoznatije do 12 karikatura objavljenih 30. rujna 2005. u danskom konzervativnom dnevnom listu Jyllands-Posten pod naslovom "Lice Muhameda", na kojoj je prorok prikazan s turbanom u obliku bombe, piše Hina.

Karikature su najprije prošle nezamijećeno, ali nakon 15 dana održan je prosvjed u Kopenhagenu, a zatim su prosvjedovali veleposlanici muslimanskih zemalja u Danskoj. Tada je eskalirao bijes koji je rezultirao antidanskim nasiljem u muslimanskom svijetu u veljači 2006.

Nasilje povezano s karikaturama je kulminiralo 2015. tijekom atentata na francuski satirički tjednik Charlie Hebdo u Parizu kada je ubijeno 12 djelatnika. Tjednik je ponovo objavio karikature 2012.

Kopirati
Drag cursor here to close