Život neumskog zaleđa

U Zagrebu otvorena izložba fotografija Slavka Katića 'Hotanj – u kamenu biti'

Izložba tematizira svetišta i groblja, stećke i kamene gomile; prizore iz života poput svadbi i sprovoda, berbe grožđa ili, pojave prvih vozila.
Kultura / Umjetnost | 19. 04. 2018. u 23:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bljesak.info

Izložba fotografija Slavka Katića „Hotanj – u kamenu biti“, koja predstavlja svakodnevni život istoimenog sela u neumskom zaleđu, otvorena je u četvrtak navečer u Galeriji "Sunce" u Zagrebu. 

Katić je godinama skupljao dokumente i fotografije iz vlastite produkcije, obiteljskih albuma ali i autorske fotografije Ćirila Ćire Raiča, Davorina Bulića, Miše Lazarević-Janjić, Stjepana Katića i drugih o Hotnju, te ih složio u cjelinu, popratio tekstom i naslovio po pjesmi Ljube Krmeka, prošlogodišnjeg nositelja Šimićeve nagrade. 

Poklonik svakodnevne lokalne povijesti prikazuje ljude, povijesne ličnosti i obične stanovnike uhvaćenu ne kresti prevrata mirnog vijeka u industrijsku revoluciju, urbanističke elemente poput „povijesnih“ čardaka, malih kamenih kuće, skalina, konzola i gravura u kamenu.

Izložba tematizira svetišta i groblja, stećke i kamene gomile; prizore iz života poput svadbi i sprovoda, berbe grožđa ili, pojave prvih vozila.

Također, prikazuje krške krajolike i markantne pojava poput jama i pećina koje obilježavaju prostor poselja. 

Likovni kritičar Stanko Špoljarić istaknuo je kako izložba registrira pulsiranje svakodnevnog života u prostoru, donosi šarm i istinitost neposrednog doživljaja toga prostora, te da svaki  kadra donosi vrlo slojevite odnose i ljepotu koja nadilazi teškoće i posreduje osjećaj zadovoljstva. 

Špoljarić je zahvalio autoru na trudu i rekao da je izložbena stvarnost prožeta duhovnošću te da pokazuje da život uz sve muke i patnje ima smisla.

Kopirati
Drag cursor here to close