Noć muzeja

U Širokom Brijegu otvorena izložba ''66''

Kultura / Umjetnost | 18. 05. 2017. u 16:09 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg u četvrtak u 18.00 sati svečano je otvorena izložba ''66'' kojom je obilježen Međunarodni dan muzeja.

U Širokom Brijegu je tako po prvi put organizirana svojevrsna ''Noć muzeja'' s obzirom da će ova izložba biti otvorena samo danas do ponoći.

Koncept izložbe ''66'' sastoji se iz tri dijela.

''Prvi dio su krhotine iz Riznice, dakle oštećeno crkveno posuđe u Drugom svjetskom ratu, drugi dio su osobni predmeti ubijenih fratara i treći dio su slike i skulpture koje su umjetnici donijeli, rađene isključivo na temu ubijenih fratara, kako bi likovno razmišljali te su na taj način doprinijeli kvaliteti izložbe. Spojili smo prošlost sa sadašnjošću i pokušali doći do nove istine, novog saznanja o ubijenim fratrima'', izjavila je za Bljesak.info djelatnica Franjevačke galerije Kristina Ćavar, akademska slikarica i magistrica sakralne umjetnosti

Nakon što se izložba ''66'' zatvori u ponoć, u izložbeni prostor Franjevačke galerije bit će vraćena izložba ''Jozo Mataković'' odnosno gostovanje galerije ''Slavko Kopač'' iz Vinkovaca.

Prvi put je tako javnost mogla vidjeti osobne predmete pobijenih franjevaca koji su pronađeni uz njih. Podsjećamo, partizani su prilikom ''oslobođenja'' Širokog Brijega 7. veljače 1945. godine pobili 12 franjevaca iz Franjevačkog samostana te su njihova tijela bacili u ratno sklonište koje se nalazi u krugu crkve. Ukupno je u Drugom svjetskom ratu ubijeno 66 hercegovačkih franjevaca.

Iako se ''Noć muzeja'' organizira u siječnju, Franjevačka galerija i muzej Široki Brijeg se nisu mogli uključiti u taj projekt zbog financijskih problema, no danas su se ipak povezali sa svjetskim muzejima svojevrsnom ''Noći muzeja''.

Kopirati
Drag cursor here to close