Prva privatna galerija

U Širokom Brijegu iz derutnog prostora niknula Vrba

Osnivačica prve privatne galerije u Širokom Brijegu smatra kako je prostor ovakvog tipa bio izuzetno potreban, jer nam je svima nedostajalo ovakvo nešto i da će biti od velike koristi, ne samo umjetnicima, nego i umjetnički neupućenom puku, djeci.
Kultura / Umjetnost | 11. 01. 2019. u 16:00 Ivan KRALJEVIĆ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U jednom od napuštenih i derutnih objekata u Širokom Brijegu, koji svojim izgledom stvaraju neugodan prizor ovog grada, u neposrednoj blizini središnjeg gradskog trga prije nepuna dva mjeseca niknula je Vrba – prva službeno registrirana privatna galerija u Širokom Brijegu, a ujedno i jedina prodajna galerija u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

''Uzimajući u obzir kako je lokacija na kojoj je smještena galerija Vrba dio nasljedstva od mojih predaka, na tom mjestu sam ju oduvijek vidjela i u skladu s tim osobnim emocijama odlučila sam restaurirati taj prostor i udahnuti mu malo umjetničke duše'', otkriva u razgovoru za Bljesak.info Ivona Skočilić, osnivačica Galerije Vrba, projekta kojim je, kako će reći, ostvarila svoj životni san.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Ivona Skočilić

Prva samostalna izložba u vlastitoj galeriji

Ivona Skočilić je akademska kiparica, rođena Širokobriježanka koja je 2010. dodine diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu u klasi prof. Stjepana Skoke. Iako se u osnovi opredijelila za kiparstvo, uz njega je fakultativno studirala i grafiku svih pet godna, dok se u posljednje vrijeme uglavnom bavi slikarstvom.

''Mišljenja sam kako u umjetnosti ne bi trebalo biti ograničenja. Uostalom, umjetnost je sve što nas okružuje, a priroda je ta nit koja me inspirira'', naglašava naša sugovornica, aktivna članica Društva likovnih umjetnika u FBiH, koja je izlagala na preko trideset skupnih izložbi i sudjelovala na brojnim likovnim kolonijama u zemlji i inozemstvu.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Galerija Vrba

''Svoju samostalnu izložbu još uvijek nisam imala. Kako sam nekako znala da ću imati galeriju, to sam za nju čuvala, kao mali performans - prva samostalna izložba u vlastitoj galeriji'', otkriva Ivona Skočilić u razgovoru za Bljesak.info i objašnjava samo podrijetlo naziva kojim je nazvala svoju galeriju.

''Vrbe okružuju cijeli moj život, susjedstvo, rijeku Lišticu, a u neposrednoj blizini galerije je nekada bila velika vrba koje se sjećaju i stariji sugrađani. Usudila bih se čak i reći kako je vrba jednim dijelom dio svih nas koji smo se rodili i odrastali u samom središtu grada uz rijeku Lišticu'', poručuje ova akademska kiparica.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Ivona Skočilić kod svojih vrba

Prodajna galerija za afirmaciju mladih umjetnika

Osnivačica prve privatne galerije u Širokom Brijegu smatra kako je prostor ovakvog tipa bio izuzetno potreban, jer nam je, kako ističe, svima nedostajalo ovakvo nešto i da će biti od velike koristi, ne samo umjetnicima, nego i umjetnički neupućenom puku, djeci.

''Želim mladim umjetnicima omogućiti afirmaciju i pomoći im kako bi lakše došli do kupaca i zainteresiranih očiju. Ova je galerija neki oblik egzistencije njihovog umjetničkog života, jer pored izložbenog ima i prodajni karakter'', naglašava Ivona Skočilić u razgovoru za Bljesak.info, izrazivši nadu kako će svima uskoro biti sasvim normalno da u gradu s Akademijom likovnih umjetnosti, pored čuvene Franjevačke galerije, postoji i galerija koja je svima na raspolaganju.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Galerija Vrba

U galeriji će svaki mjesec biti postavljena barem jedna izložba. No, to neće biti jedini sadržaj koji će se nuditi zainteresiranim građanina. Naime, uskoro u galeriji započinje tečaj crtanja i slikanja, a sama ponuda galerije, kako otkriva naša sugovornica, na ljeto će biti obogaćena i novim idejnim konceptima i projektima.

''Sve u svemu, imajući u vidu kako Široki Brijeg svojom veličinom spada u manje gradove, promatrajući ova dva protekla mjeseca, smatram kako sam dosta toga uspjela napraviti. Kritike su vrlo pozitivne, dobila sam brojne pohvale i podršku za buduće projekte koji mi još više ulijevaju nadu u jednu lijepu svijetlu budućnost umjetnosti u našoj sredini'', zaključila je osnivačica prve privatne galerije u Širokom Brijegu.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Vlasnica galerije u svom kreativnom kutku s pogledom na rijeku Lišticu i Trg širokobrijeških žrtava
Kopirati
Drag cursor here to close