'COVID-19' autora Kemala Hromića

U Sarajevu se izlažu plakati o koroni

Otvaranje izložbe plakata 'COVID-19' autora Kemala Hromića
Kultura / Umjetnost | 07. 02. 2021. u 14:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba plakata “COVID-19“ autora Kemala Hromića bit će otvorena u ponedjeljak, 8. veljače u galeriji Collegium artisticum kao dio Festivala “Sarajevska zima“.

U predgovoru kataloga izložbe autor je zapisao da se “snaga civiliziranog društva, između ostalog, mjeri snagom umjetničkog duha koji prepoznaje ljepote, intimu, intrige, ali i terete vremena u kojem društvo živi.

''Stoga je prikladno i potrebno ukazati na okolnosti, opasnosti i herojske žrtve svih koji su na prvim linijama borbe protiv pandemije COVID-19 - medicinskih radnika, heroja hitnih službi, kao i svih građana koji se nose s pandemijom. Izložba plakata COVID-19 moj je način da izrazim zahvalnost svima koji se bore za suzbijanje pandemije. Trajni zapis njihove predanosti i naše zahvalnosti '', naveo je Hromić.

Publika će izložbu moći pogledati do 16. veljače od 10 do 18 sati.

Kemal Hromić je rođen 1942. u Sarajevu gdje je pohađao Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, a diplomirao na Akademiji primijenjenih umetnosti u Beogradu 1967. Od 1967. do 1992. radio je u poduzeću “Famos“ kao samostalni programer za dizajn i sajmove. Od 1992. do 1996. radio je kao profesor u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.

Za umjetnička ostvarenja primio je više nagrada i priznanja iz oblasti primijenjene i likovne umjetnosti, među kojima su: Nagrada za tekstilni dizajn Collegium artisticum 1998, Nagrada za umjetnički dizajn stakla Collegium artisticum 1999, Nagrada za umjetničku fotografiju Collegium artisticum 2000. i Collegium artisticum 2003, te Nagrada za seriju plakata Collegium artisticum 2004.

Dobitnik je Zlatne plakete i značke Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH.

Godine 2000. dobiva status zaslužnog člana ULUPUBiH-a povodom 45. godišnjeg jubileja, kao najvećeg priznanja koje dodjeljuje to udruženje.

Kopirati
Drag cursor here to close