Rimbaud i Verlaine

U Francuskoj se potpisuje peticija zbog mjesta gdje će se pokopati pjesnici

Peticija da se Rimbaud i Verlaine premjeste u Panteon
Kultura / Umjetnost | 11. 09. 2020. u 08:57

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina francuskih umjetnika, intelektualaca i političara pozvala je predsjednika Emmanuela Macrona da odobri da pjesnicima Arthuru Rimbaudu i Paulu Verlaineu, poznatima po strastvenim stihovima i burnome odnosu, posljednje počivalište bude u pariškom Panteonu.    

Panteon je memorijalni kompleks velikana francuske književnosti poput Voltairea, Rousseaua, Dumasa, Hugoa i Malrauxa, kao i drugih znamenitih osoba iz područja kulture, znanosti i politike.

No njihov vječni spokoj mogao bi biti poremećen dolaskom Rimbauda i Verlainea koji su, osim po stihovima slavni i po svom vatrenom odnosu, obilježenom seksom, drogom i problemima sa zakonom.

Premda osobno nije potpisala peticiju podupire i ministrica kulture Roselyne Bachelot, objavilo je ministarstvo kulture.

"Bilo bi pravedno da budu zajedno u Panteonu, uz bok našim drugim književnim velikanima", stoji u peticiji.

"Premještaj u Penteon ove dvojice pjesnika koji su bili ljubavnici bio bi važan ne samo iz povijesnih i literarnih razloga, nego bi bio i iznimno suvremen potez", rekla je Bachelot.

Samo predsjednik države može odlučiti o uvrštenju osoba u Panteon, a Macron je tu ovlast iskoristio 2018. kad je odobrio da se Simone Veil, bivša ministrica i predsjednica Europskog parlamenta koja je preživjela Auschwitz, pokopa ondje.

Kopirati
Drag cursor here to close