Znamenita Mostarka

U Bergenu u 85. godini života preminula profesorica Borika Vanović Voljevica

Osamdesetih je godina imenovana za direktoricu Muzičke škole prvog i drugog stupnja. Njezin angažman u glazbenoj školi, uz izvrsnu suradnju sa Simfonijskim orkestrom Mostar, rezultirao je brojnim uspjesima polaznika škole.
Kultura / Umjetnost | 15. 08. 2020. u 14:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook i Grad Mostar / Profesorica Borika Vanović Voljevica je osamdesetih godina preporodila Muzičku školu u Mostaru

U norveškom gradu Bergenu u petak, 14. kolovoza 2020., preminula je Borika Vanović Voljevica, nekadašnja direktorica Muzičke škole u Mostaru i jedna od najuglednijih mostarskih intelektualki.

Profesorica Vanović preminula je u 85. godini života.

Iz njezina životopisa teško je izdvojiti što bi bilo najvažnije, ali treba istaknuti da je nakon gimnazije završila Pedagošku akademiju u Mostaru, a potom je diplomirala i na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Kao nastavnica i profesorica radila je u Sedmoj osnovnoj školi i nekadašnjoj gimnaziji "Veljko Vlahović. Osamdesetih je godina imenovana za direktoricu Muzičke škole prvog i drugog stupnja.

Njezin angažman u glazbenoj školi, uz izvrsnu suradnju sa Simfonijskim orkestrom Mostar, rezultirao je brojnim uspjesima polaznika škole na bh. i jugoslavenskoj razini.

Borika Vanović Voljevica je pri Muzičkoj školi oformila dva orkestra, pod ravnateljstvom Franje Peternela i profesora violine Vilka Jutta, koji su kao i pokojna Borika danas gotovo zaboravljeni u Mostaru.

Tadašnja mostarska Muzička škola u mnogim je segmentima prednjačila ispred onih u Zagrebu i Beogradu, gdje su uvjeti za rad bili puno bolji.

Borika Vanović Voljevica je nakon karijere u Muzičkoj školi preuzela  Muzej Hercegovine, gdje je također pokazala svoje menadžerske sposobnosti.

U tom je razdoblju muzej izrastao u ozbiljnu i respektabilnu ustanovu.

Bila je supruga uglednog sveučilišnog profesora s Mašinskog fakulteta, Muhameda-Hame Voljevice.

Pokop profesorice Borike Vanović Voljevica obavit će se u Norveškoj, zemlji koja joj je od 1992. godine pružala utočište.

Kopirati
Drag cursor here to close