"Napretkovi" uskrsni dani

Tradicionalna uskrsna 'Napretkova' likovna izložba otvorena u Sarajevu

Planirano je da ova likovna smotra 2018. traje dva tjedna, ali se nerijetko događa, da planirani termin bude i produžen.
Kultura / Umjetnost | 26. 03. 2018. u 23:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / 

 Tradicionalna izložba radova u raznim likovnim tehnikama, koju povodom velikog kršćanskog blagdana Uskrsa priređuje Udruga likovnih umjetnika Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“, otvorena je večeras u Sarajevu, u galeriji crkve Svetog Ante na Bistriku.

Time su započeli "Napretkovi" uskrsni dani čiji će centralni događaj biti svečani uskrsni koncert u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova, najavljen za 10. travanj.

Večerašnju izložbu je otvorila dopredsjednica "Napretkove" Udruge likovnih umjetnika iz podružnice u Kiseljaku Ivana Ribičić.

Planirano je da ova likovna smotra 2018. traje dva tjedna, ali se nerijetko događa, da planirani termin bude i produžen.

Nakon Sarajeva, izložba se seli u Kiseljak i "kto zna dokle će još stići", rekao je na otvorenju član Udruge  Miroslav Pilj.

Tradicionalno, ova izložba revijalnog karaktera koju odlikuje veliki broj eksponata, ove godine šezdesetak, donosi nova djela zaljubljenika u likovno stvaralaštvo.

Bez zadanih tema, u raznovrsnim tehnikama, autori daju dio osobnosti u djelima, iz prostranstava umjetničke svijesti, ali i podsvijesti pa i snoviđenja.

''Autori su i ovoga puta pokazali da posjeduju ono što zovemo nesputanom maštom, a njene plodove vješto prenose na platno. Tome valja pridodati i elemente ekspresionističkih iskustava, vidljive ponajprije u konkretnim oblicima i snažnom govoru boje. Nadahnuti snagom imaginacije, svaki od njih kreira autentičan vlastiti svijet oblika koji vibriraju između realnog svijeta i fantazije. Slikajući različite motive, umjetnici nepretenciozno spajaju koncept, bude emocije, pri čemu svaki potez uvjetuje onaj sljedeći, baš kao što je on sam uvjetovan prethodnim, a kao posljedica nastaju iznimno dojmljiva djela koja nas potiču na promišljanje o neophodnosti težnje ka ravnoteži emocija i razuma u svakom od nas'', zapisla je predsjednica „Napretkove“ udruge likovnih umjetnika Hiba Mustafić.

Autorski radovi su raznoliki, veliki broj umjetnika opredijelio se motivima i koloritom za povratak prirodi, čovjeku, rečeno je također na otvorenju.

Organizatori vjeruju da će ovogodišnja uskrsna izložba, kao i prethodne koje se tradicionalno priređuju u galeriji crkve Svetog Ante na Bistriku, s razlogom biti uvrštena među kulturne događaje od značaja kako za Udrugu likovnih umjetnika i Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ tako i za grad Sarajevo, a i Bosnu i Hercegovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close