Street Arts Festival

Mostar je prepoznatljivo mjesto u street art zajednici diljem svijeta

''Osim Šantićeve ove godine oslikavamo i ulicu u blizini Rondoa, Kralja Zvonimira - odnosno kod Parka nobelovaca, gdje će biti održani još neki događaji''
Kultura / Umjetnost | 30. 08. 2021. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Deset godina smo prisutni u kulturnom životu grada kao svijetla točka stvaralaštva koje povezuje ljude s umjetnošću i uspjeli smo u suradnji s domaćim, regionalnim i inozemnim umjetnicima učiniti Mostar prepoznatljivim mjestom u streat art zajednici širom svijeta'', kazala je Marina Đapić na konferenciji za medije koja je održana u ponedjeljak 30. kolovoza 2021. uoči početka Street Arts Festivala u Mostaru.

Ulice Mostara će postati umjetnička pozornica, a ovo deseto jubilarno izdanje Festivala je zapravo ''produkt omladinskog aktivizma, entuzijazma, ustrajnosti i vizija koje su izrasle u jedan ambiciozan koncept''.

''Mi smo spremni za nova iskustva, suradnje i uzbuđeni smo što ćemo vidjeti novu produkciju, odnosno rezultate koje pripremamo godinu dana i za koje je bilo potrebno puno intenzivnog i zahtjevnog rada cijelog tima'', objasnila Đapić.

U vrijeme održavanja Street Arts Festivala umjetnici iz cijeloga svijeta oslikavaju murale na mostarskim fasadama, a među njima ove godine bit će i američki umjetnik Erik Burke, čija su djela objavljena u knjizi "Street art: Najbolja urbana umjetnost iz cijelog svijeta".

Burke je istaknuo kako je iznimno počašćen što je treći put u Mostaru i što ima neograničeno povjerenje organizatora Street Arts Festivala.

Foto: Bljesak.info / Erik Burke, umjetnik iz Amerike

''U Americi postoje mnogi festivali murala, ali Amerika je jako posvećena vlasništvu i kontroli, pa je za umjetnika jako lijepo doći na mjesto gdje možeš biti svoj, gdje možeš biti kreativan i slijediti svoju viziju, a da ti na tom putu nitko ne govori, ovo možeš, ovo ne možeš'' - poručio je Burke.

''Koncentrirali smo radove na urbanija područja koja pokušavamo ispuniti muralima već godinama, tako da je jedan od akcenata opet Šantićeva ulica, gdje je već započet jedan mural kao uvertira u cijeli Festival. Osim Šantićeve ove godine oslikavamo i ulicu u blizini Rondoa, Kralja Zvonimira - odnosno kod Parka nobelovaca, gdje će biti održani još neki događaji - poput kafe na zidiću, tako da ćemo imati priliku da se i tamo družimo'', rekla je Sabina Maslo govoreći o mjestima na kojima će slikati umjetnici iz cijelog svijeta.

Napomenula je i kako su Šantićevu ulicu samoinicijativno nazvali 'otvorenom galerijom' obzirom da radove tamo uvijek možete otići pogledati i razgovarati s umjetnicma.

Na konferenciji za medije rečeno je i kako će se oslikati i Vukovarska ulica, ali i Dječiji dom - s kojim imaju dugogodišnju suradnju.

Ove godine osim murala bit će priređen i multimedijalni performans koji do sada nije viđen u Mostaru. Osim toga tu su i manje cirkuske točke, te manji performansi. 

Ovogodišnje izdanje Festivala bit će otvoreno u petak, 3. rujna glazbenim programom i audio videomapping performansom na Starom mostu.

Kopirati
Drag cursor here to close