Hilfe von Mensch zu Mensch

Stari most u Münchenu

Izložbena postavka koja donosi priču o mostarskom Starom mostu postavljena je u kulturnom centru Gasteig u Münchenu
Kultura / Umjetnost | 26. 03. 2019. u 19:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložbena postavka koja donosi priču o mostarskom Starom mostu postavljena je u kulturnom centru Gasteig u Münchenu, a na poziv tamošnje nevladine organizacije "Pomoć čovjeka čovjeku" (Hilfe von Mensch zu Mensch) i grada domaćina manifestacije.

Izložbu nazvanu "Stari most - Spomenik mira" uime Centra za mir otvorio je mostarski gospodarstvenik i aktivista Sergej Sergio Šotrić, a autor izložbe Šemsudin Serdarević predstavio je njen sadržaj, priopćeno je iz Centar za mir iz Mostara.

Iz ovog centra podsjetili su da je uoči i tijekom izgradnje Starog mosta izložbena postavka putovala po gradovima Europe kao svojevrsna "mirovna misija", pozivajući i promovirajući ideju mira, pomirenja i povezivanja pokidanih komunikacija među gradovima i ljudima, naročito na području Balkana.

Izložbena postavka svjedočanstvo je zalaganja Centra za mir i njegovog osnivača i direktora Safeta Oručevića bivšeg gradonačelnika Mostara da ponovna izgradnja Starog mosta i rekonstrukcija u ratu porušene povijesne jezgre okupi ljude, gradove i države iz cijelog svijeta.

''Kada je Stari most ponovno spojio obale Neretve i zasjao novim sjajem obnovljene povijesne jezgre, bilo je jasno koliko građane vezuje snažna emocija za ovaj most i njegovu simboliku povezivanja ljepote i trajnosti'', navode iz Centra.

Ove ideje potvrđuje činjenica da Stari most u Mostaru svake godine posjeti više od milijun turista, sa svih kontinenata, motiviranih ljepotom i atraktivnošću cijele starogradske jezgre koja u istinskom skladu i harmoniji pomiruje i povezuje Istok i Zapad.

U Centru za mir zbog toga smatraju da se vrijedi stalno i iznova boriti za ljudske vrijednosti i norme koje prevazilaze religijske i etničke barijere.

Otvaranju izložbe prisustvovali su dužnosnici predstavnici grada Minhena, ministarstva kulture, nevladinih organizacija te osoba iz javnog i kulturnog života grada.

Kopirati
Drag cursor here to close