Među prvim modernistima

Španjolska slavi 275. rođendan genijalnog Goye

Goya danas nigdje nije tako prisutan kao u Fuendetodosu, mjestašcu sa stotinjak stanovnika na prašnjavom sjeveroistoku Španjolske
Kultura / Umjetnost | 05. 04. 2021. u 08:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Španjolskoj gotovo nema grada bez ulice ili trga nazvanog po Franciscu Goyi, slikaru iz 18. stoljeća kojeg istodobno smatraju zadnjim od starih majstora i prvim među modernistima.

Po njemu je nazvana i španjolska filmska nagrada, pandan američkog Oscara, koja je prosli mjesec dodijeljena 35. godinu zaredom unatoč pandemiji koronavirusa. Najuspješniji glumci i redatelji blistali su od sreće držeći u ruci kipić s likom slavnog umjetnika.

No Goya danas nigdje nije tako prisutan kao u Fuendetodosu, mjestašcu sa stotinjak stanovnika na prašnjavom sjeveroistoku Španjolske, gdje je rođen prije 275 godina.

“Neka duh besmrtnog umjetnika čija je slava obišla čitav svijet živi u selu gdje je rođen”, natpis je na ulazu u selo starih kamenih kuća, kroz koje prolazi jedna cesta.

Mjesto obilježava rođenje svog najpoznatijeg stanovnika pa su ondje izloženi stari kostimi, postavljene izložbe i organizirani kulturni sadržaji, piše Hina.

“Ponosni smo što se nalazimo na karti svjetske umjetnosti”, kaže Rosa Calvo, 51-godišnja zaposlenica malog muzeja pored kojeg se nalazi kameni bunar. Svake godine ondje dođe oko 20.000 turista, većinom španjolskih učenika i studenata, no brojni posjetitelji dolaze i iz susjedne Francuske.

Kopirati
Drag cursor here to close