Projekcija razglednice

Skromno obilježena dvostruka obljetnica Starog mosta

Glazbenom razglednicom, kazao je gradonačelnik Ljubo Bešlić, želi se skrenuti pozornost svjetskoj javnosti da se Mostar ne zaboravi.
Kultura / Umjetnost | 16. 07. 2020. u 21:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekcijom glazbene razglednice u četvrtak je na platou Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosače obilježena dvostruka obljetnica, 16. godina od obnove Starog mosta i 15. godina od upisa mosta na UNESCO-v popis.

Pročitajte još

Umjesto dosadašnjeg svojevrsnog spektakla ispod Starog grada, ove godine je to prošlo u intimnijoj atmosferi predstavnika Grada Mostara i nekolicine građana.

Glazbenom razglednicom, kazao je gradonačelnik Ljubo Bešlić, želi se skrenuti pozornost svjetskoj javnosti da se Mostar ne zaboravi.

''Mi smo očekivali u ovoj godini da će, po svim pokazateljima, ovo biti najbolja turistička sezona ikada u Gradu Mostaru, ali dogodilo se ovo što se dogodilo'', rekao je Bešlić dodajući da je odaslana razglednica ujedno i poziv svim ljudima na dolazak i posjetu grada.

Foto: Bljesak.info / Ljubo Bešlić

Gradonačelnik je istaknuo kako se Mostar, kao i drugi gradovi, nose sa pandemijom koronavirusa, podsjećajući građane na odgovornost i poštivanje epidemioloških mjera.

Dirigent Damir Bunoza, koji je za tu prigodu aranžirao pjesmu od grupe Zoster 'Hercegovina', kazao je kako je ponosan novo izdanje pjesme, a koja je prožeta elementima Mostara i u izvedbi mostarskih glazbenika.

''Svake godine se održi koncert pod Starim mostom, s mojom malenkošću kao dirigentom, gdje dirigiram sa Simfonijskim orkestrom, Rock školom i nekom zvijezdom. Kako je doba koronavirusa, mi nismo stali. Našli smo našli novu ideju da napravimo taj spot'', kaže oduševljeni glazbenik.

Foto: Bljesak.info / Damir Bunoza

Time će, navodi, poslati jednu lijepu čestitku UNESCO-u iz Grada Mostara, ''da Mostar i dalje živi, radi, da ima svoje umjetnike, da smo aktivni, i u vremenu virusa''.

Poručio je da je ''mostarska ekipa odradila mostarsku pjesmu za Mostar''.

Koordinator obnove Starog mosta i glavni ekspert za UNESCO-a u BiH, profesor Amir Pašić rekao je kako ''oznaku da smo na svjetskoj listi trebamo shvatiti kao obvezu, da čuvamo most, da se brinemo o Starom gradu''.

Foto: Bljesak.info / Amir Pašić

Pašić dodaje kako je ideja je da se uvede red u Starom gradu prema svjetskim standardima, što je obveza Mostara prema UNESCO-u, ali kako je potrebno raditi na daljem razvoju Starog grada, ali ''moramo raditi na razvoju komunalnih elementa da se razvija za boljitak ovog grada''.

Podsjećamo, u srpnju 2004. je svečano obilježen završetak rekonstrukcije Staroga mosta, datum svečanosti tempiran je na dan 10. obljetnice dolaska Europske delegacije u BiH, kao jasno opredjeljenje i priznanje europske budućnosti BiH. Godinu dana nakon toga događaja, u srpnju 2005. Stari most i stara gradska jezgra upisani su na listu UNESCO-a.

To su, naveli su ranije iz Grada, najljepši poslijeratni događaji, gdje se čin rekonstrukcije obilježava kao znak pomirenja i zajedničke budućnosti građana.

Kopirati
Drag cursor here to close