Franjevački muzej i galerija

Široki Brijeg: Otvorena izložba radova s međunarodne kolonije ''Srebrenica 2016./2017.''

Članice zbora su nazočnima podijelile ručno rađene srebreničke krunice te je fra Joso zamolio sve da mole za duhovnu i materijalnu obnovu srebreničkog kraja.
Kultura / Slikarstvo | 14. 03. 2019. u 21:00 Bljesak.info
Kopirati

Izložba radova s međunarodne likovne kolonije ''Srebrenica 2016./2017.'' otvorena je u četvrtak navečer u Franjevačkom muzeju i galeriji u Širokom Brijegu.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otvaranje je pjesmama uveličao zbor Klisa iz Župe Srce Isusova Zvornik-Srebrenica pod ravnanjem fra Jose Oršolića. Na početku programa izveli su pjesmu ''Ima jedna duga cesta'' dok su za kraj otpjevali pjesmu ''Moja je majka'' nastalu u ratnim strahotama Srebrenice 1993. godine koja je ujedno himna ove župe.

Fra Joso se obratio nazočnima ukratko ispričavši povijest Hrvata katolika u podrinjskoj regiji te o stradanjima koja su proživjeli kroz proteklih nekoliko stoljeća. Danas u Srebrenici živi tek 100 Hrvata katolika dok u podrinjskoj regiji koju obuhvaća spomenuta župa živi nešto više od 230 Hrvata katolika.

Foto: Bljesak.info / fra Joso Oršolić

O izložbi je govorila akademska slikarica i magistrica sakralne umjetnosti Kristina Ćavar koja i je i sama bila jedna od brojnih umjetnica i umjetnika koji su stvarali inspirarni srebreničkim krajem. 

Izložbu je službeno otvorio ravnatelj Franjevačkog muzeja i galerije te gvardijan Franjevačkog samostana u Širokom Brijegu fra Tomislav Puljić koji je izrazio veliku zahvalu članicama zbora i fra Josi na dolasku iz Srebrenice.

Na kraju programa članice zbora su nazočnima podijelile ručno rađene srebreničke krunice te je fra Joso zamolio sve da mole za duhovnu i materijalnu obnovu srebreničkog kraja.

Foto: Bljesak.info / Otvorena izložba radova s međunarodne likovne kolonije Srebrenica 2016./2017.

O koloniji:

Jedino je umjetnost dovoljno snažna da poveže raskinuto i da rasvijetli putove koji vode u svjetliju budućnost. Preobražava ranjenoga čovjeka u novoga čovjeka s novim pogledom. Tamo gdje su prisutne duboke i nezacijeljene rane umjetnost može obaviti uskrslim svjetlom i donijeti ozdravljenje zajednice i samoga mjesta.

Srebrenica je po mnogočemu značajna i kao takva umjetnicima kolonije služi kao nepresušno vrelo inspiracije. Umjetnici prema vlastitom izričaju promišljaju u dubini sebe sve događaje, misli i riječi te ih vizualiziraju na platno ili papir. S obzirom da su umjetnici iz različitih krajeva, simbiozom osobnoga i impresije nastale tijekom boravkom u Srebrenici umjetnici izravno stvaraju mjesto dijaloga, mira i pomirenja.

Foto: Bljesak.info / Otvorena izložba radova s međunarodne likovne kolonije Srebrenica 2016./2017.

Centar za dijalog, mir i pomirenje međunarodnom likovnom kolonijom započeo je svoje postojanje koji počiva na temeljima povijesti i umjetnosti. U budućnosti se planira proširiti djelovanje Centra koji će uključivati i glazbu, i duhovne obnove, i ostale aktivnosti koje će zajednicu preporoditi i omogućiti joj da ponovno oživi.

Svoj doprinos svake godine daju i Srebreničani koji nastoje omogućiti umjetnicima ugodniji i ljepši boravak. Svaki sudionik sa sobom nosi jedinstvene uspomene s navedene likovne kolonije. Bogatiji novim poznanstvima i saznanjima o povijesno-kulturnoj baštini donjega Podrinja, po povratku s likovne kolonije umjetnici postaju ambasadori mira i pomirenja. Na taj način Srebrenica počinje ponovno disati – živjeti.

Kopirati