Franjevački muzej i galerija

Široki Brijeg: Izložba radova s međunarodne likovne kolonije ''Srebrenica 2016./2017.''

Srebrenica je po mnogočemu značajna i kao takva umjetnicima kolonije služi kao nepresušno vrelo inspiracije.
Kultura / Slikarstvo | 07. 03. 2019. u 13:13 Bljesak.info
Kopirati

Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg u četvrtak, 14. ožujka 2019. godine, u 19:00 sati otvorit će izložbu radova s međunarodne likovne kolonije ''Srebrenica 2016./2017.''.

O koloniji:

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedino je umjetnost dovoljno snažna da poveže raskinuto i da rasvijetli putove koji vode u svjetliju budućnost. Preobražava ranjenoga čovjeka u novoga čovjeka s novim pogledom. Tamo gdje su prisutne duboke i nezacijeljene rane umjetnost može obaviti uskrslim svjetlom i donijeti ozdravljenje zajednice i samoga mjesta.

Srebrenica je po mnogočemu značajna i kao takva umjetnicima kolonije služi kao nepresušno vrelo inspiracije. Umjetnici prema vlastitom izričaju promišljaju u dubini sebe sve događaje, misli i riječi te ih vizualiziraju na platno ili papir. S obzirom da su umjetnici iz različitih krajeva, simbiozom osobnoga i impresije nastale tijekom boravkom u Srebrenici umjetnici izravno stvaraju mjesto dijaloga, mira i pomirenja.

Centar za dijalog, mir i pomirenje međunarodnom likovnom kolonijom započeo je svoje postojanje koji počiva na temeljima povijesti i umjetnosti. U budućnosti se planira proširiti djelovanje Centra koji će uključivati i glazbu, i duhovne obnove, i ostale aktivnosti koje će zajednicu preporoditi i omogućiti joj da ponovno oživi.

Svoj doprinos svake godine daju i Srebreničani koji nastoje omogućiti umjetnicima ugodniji i ljepši boravak. Svaki sudionik sa sobom nosi jedinstvene uspomene s navedene likovne kolonije. Bogatiji novim poznanstvima i saznanjima o povijesno-kulturnoj baštini donjega Podrinja, po povratku s likovne kolonije umjetnici postaju ambasadori mira i pomirenja. Na taj način Srebrenica počinje ponovno disati – živjeti, priopćeno je iz Franjevačke galerije Široki Brijeg.

Kopirati