Zenica

Seniori i seniorke: Kreativnošću protiv izolacije

Članovi udruženja, mahom osobe treće životne dobi, predstavit će svoje radove nastale tijekom pandemije COVID-19 na prodajnoj izložbi slika i ručnih radova pod nazivom ''Moj karantin''
Kultura / Umjetnost | 09. 06. 2020. u 09:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako su osobe treće životne dobi provele dva mjeseca obavezne samoizolacije?

Udruženje ''Naš most'' Zenica pokušat će odgovoriti na to pitanje umjetničkom izložbom koju organizira između 30. lipnja i 30. srpnja ove godine.

Članovi udruženja, mahom osobe treće životne dobi, predstavit će svoje radove nastale tijekom pandemije COVID-19 na prodajnoj izložbi slika i ručnih radova pod nazivom ''Moj karantin'' koja će biti postavljena u galeriji udruženja ''Naš most'' u ulici Maršala Tita 22 u Zenici. 

 Osim izložbe, Udruženje ''Naš most'' Zenica u lipnju započinju niz online aktivnosti namijenjenih starijoj populaciji.

Kako bi seniori i seniorke bile i dalje motivirane da se bave kreativnim radom u svojim domovima, a istovremeno ostale međusobno povezane, udruženje ''Naš most'' i beogradska organizacija ''Art Aparat'' pokreću virtualni projekat pod nazivom ''Ima neka tajna veza''. Projekat će biti baziran na kreativnim sesijama slikanja i pjevanja koje će se do kraja godine pripremati online i realizirati putem Vibera. 

''Starije osobe u BiH su često društveno isključene i žive usamljene živote. Tijekom pandemije smo mi stariji postali dvostruko izolirani i nama je izolacija pala možda i najteže. Ali uz umjetnost je bilo lakše prebroditi svaku krizu, pa i ovu'', kaže Zdena Šarić, predsjednica udruženja ''Naš most''.

Zabrane kretanja za osobe starije od 65 godina su ukinute, ali rizik od zaraze je tu, te će se kroz projekat podsticati individualni kreativni rad kod kuće i virtualna druženja.

Online sati slikanja i različitih hobby art tehnika održat će zenički slikari/ce Zdena Šarić, Meliha Bičo Družić, Nermin Kozlo i drugi. 

Muzička pedagoginja i suosnivačica organizacije „Art Aparat“ Maja Ćurčić će prvo online iz Beograda, a zatim i fizički, tijekom posjete udruženju „Naš most“, održati sate pjevanja za zeničke seniorke.

''Tijekom naših radionica radit ćemo na učenju pjesama i formiranju zbora, ali naš podjednako važan cilj je da potaknemo druženje i dobro raspoloženje, koji su u ovom kriznom i neizvjesnom trenutku svima nama potrebni više nego inače. Kreiranjem online radionica za ljude treće dobi želimo da radimo na stvaranju materijala koje će stariji ljudi moći da koriste i u budućnosti, kako bi nastavili da rade na sebi i razvijaju vještine, čak i u periodima smanjene mogućnosti kretanja ili izolacije'', kaže Maja Ćurčić napominjući da će projekat osnažiti i kulturnu saradnju između Srbije i BiH.  

Organizaciju ''Art Aparat'' je 2015. godine u Beogradu osnovala grupa umjetnika i istraživača u kulturi, koja u svom radu koristi glazbu i zvuk kao alat za učenje, psiho-socijalnu podršku i društvenu integraciju.

Udruženje ''Naš most'' Zenica kroz umjetnost i kulturu potpomaže društveno uključivanje starijih osoba, te drugih ranjivih grupa, poput žena, djece i osoba s invaliditetom. Projekat ''Ima neka tajna veza'' podržao je program Tandem Zapadni Balkan.

Kopirati
Drag cursor here to close