Leonardo da Vinci

Rođendan velikana

Od Leonardovih kiparskih radova nije sačuvan nijedan, pa se o njihovom izgledu može suditi samo po crtežima i studijama.
Kultura / Umjetnost | 15. 04. 2020. u 08:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Leonardo da Vinci, talijanski slikar, kipar i graditelj, jedan od najistaknutijih umova renesanse, rođen je na današnji dan 1452. godine.

Leonardo je spojio srednjovjekovno enciklopedijsko znanje s egzaktnom modernom metodom opažanja. Slikarstvo je učio kod Verrocchia, naslikavši na njegovom "Krštenju Kristovom" anđela koji kleči.

Slijedile su zatim: nedovršene kompozicije "Poklonjenje kraljeva" i "Sveti Jeronim", slike "Bogorodica u pećini" i zidna slika "Posljednja večera", prvo monumentalno djelo visoke renesanse, u kome su savršeno povezani likovi u pokretu, s izrazom dramatskog uzbuđenja.

Leonardovom firentinskom razdoblju pripada portret "Mona Lise Gioconde", a u drugom, milanskom razdoblju nastale su slike "Sveta Ana s Bogorodicom i Isusom" i "Sveti Ivan Krstitelj".

Video: The genius of Leonardo da Vinci

Od Leonardovih kiparskih radova nije sačuvan nijedan, pa se o njihovom izgledu može suditi samo po crtežima i studijama. Kao graditelj, Leonardo je izvodio inženjerske, regulacijske i fortifikacijske radove i stvarao urbanističke osnove i planove za idealne gradove budućnosti.

Područje njegovih znanstvenih istraživanja obuhvaća još i matematiku, fiziku, mehaniku i anatomiju, a u znanopsti o umjetnosti glavno djelo mu je "Traktat o slikarstvu", koje sadrži njegova zapažanja, zaključke i pouke o slikanju.

Leonardo da Vinci umro je 1519. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close