Sarajevo

Rješava se sapunica sedam institucija kulture?

Vlada KS-a ipak nema mogućnost trajnog rješavanja problema financiranja tih institucija, već privremeno, jer su osnivačka prava na razini BiH.
Kultura / Umjetnost | 12. 07. 2020. u 11:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić najavio je da će uskoro nakon skoro dva desetljeća biti riješen pravni status šest krovnih institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, ističući da Kanton Sarajevo ima sredstva za njihovo financiranje.

To su Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Kinoteka BiH, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH i Umjetnička galerija BiH, dok će financiranje Nacionalne i univerzitetske biblioteke preuzeti Ministarstvo obrazovanja KS-a.

Alikadić je u razgovoru za Fenu podsjetio da su u dopisu upućenom Vijeću ministara Bosne i Hercegovine tražili suglasnost za svih sedam institucija u kojem zahtijevaju dozvolu za formiranje jednog privremenog nadzornog i upravnog odbora koji će kontrolirati rad tih institucija, ali bez naknada. 

Naglasio je da Kanton Sarajevo za financiranje tih institucija trenutno izdvaja oko 773.000 KM godišnje, a da će za kompletno financiranje biti potrebno više od dva milijuna KM. 

''U slučaju dobijanja suglasnosti, odmah ćemo započeti realizaciju osiguravanja uvjeta za plaće i naknade uposlenika tih sedam institucija i konačno riješiti taj problem'', istaknuo je Alikadić te dodao da planiraju povećati i produktivnost uposlenih u tim institucija te zadovoljavanje potreba svih posjetitelja.

Međutim, poručio je da Vlada KS-a ipak nema mogućnost trajnog rješavanja problema financiranja tih institucija, već privremeno, jer su osnivačka prava na razini BiH.

''Kanton Sarajevo može iznaći novac za tako bitne institucije, čim se prenesu upravljačka prava, raspisat ćemo javni poziv za upražnjavanje pozicija članova nadzornog i upravnog obora'', kazao je Alikadić.

Dodao je kako neće biti potrebe za formiranjem sedam upravnih i nadzornih odbora, već samo jedan, koji će kontrolirati utrošak sredstava.

Kopirati
Drag cursor here to close