Christie's

Rijedak Mozartov portret na dražbi u Parizu

Portret je naručio venecijanski bogataš Pietro Lugiati nekoliko dana nakon što je Mozart 1770. u Veroni održao koncert na orguljama.
Kultura / Umjetnost | 13. 11. 2019. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rijedak portret austrijskog skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta ponudit će 27. studenoga na dražbi u Parizu aukcijska kuća Christie's, a procjenjuje se da će slika postići između 800.000 i 1,2 milijuna eura.

Umjetničko djelo, a riječ je o jednome od četiriju portreta naslikanih za vrijeme skladateljeva života, dio je privatne kolekcije, a naslikano je 1770. Pripisuje se talijanskom slikaru Giambettinu Cignaroli.

"Riječ je o jednoj od rijetkih slika čiju povijest možemo pratiti od samog početka", rekla je Astrid Centner-d'Oultremont, voditeljica Odjela za stare majstore pariškoga Christie'sa za Reuters TV.

Ulje na platnu prikazuje trinaestogodišnjeg Mozarta kako svira čembalo odjeven u crveni kaputić s bijelom perikom na glavi, a pred njim je partitura. U vrijeme kada je slika nastala Mozart je putovao Italijom da bi ondje mogao nastaviti svoje umjetničko obrazovanje te je usput održavao koncerte po cijeloj zemlji, javlja Hina.

Portret je naručio venecijanski bogataš Pietro Lugiati nekoliko dana nakon što je Mozart 1770. u Veroni održao koncert na orguljama.

Lugiati je bio impresioniran talentom mladog Mozarta koji je Italijom putovao u pratnji oca, rekla je Centner-d'Oultremont.

Mozart je rođen 1756. u Salzburgu, a umro je 1791. u dobi od 35 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close