Vrijedna 25 milijuna

Pronađena Picassova Dora Maar

Brand je rekao da je predao sliku iz 1938. godine osiguravajućoj kompaniji početkom mjeseca, javio je AFP.
Kultura / Umjetnost | 26. 03. 2019. u 09:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemski detektiv Arthur Brand, koji traži izgubljena ili ukradena umjetnička djela širom svijeta, pronašao je Picassovu sliku vrijednu 25 milijuna eura "Portret Dore Maar". Slika je ukradena sa jahte saudijskog šeika na francuskoj rivijeri 1999. godine. 

Brand je rekao da je predao sliku iz 1938. godine osiguravajućoj kompaniji početkom mjeseca, javio je AFP. 

Otkriće "Portreta Dore Maar", jedne od najutjecajnijih ljubavnica Pabla Picassa, predstavlja kulminaciju četvorogodišnje istrage pljačke luksuzne jahte "Koralni greben", koja je bila usidrena na Antibima. 

Dva desetljeća nakon krađe i bez ikakvih saznanja o tome gdje se nalazi, francuska policija je bila zbunjena i strahovalo se da je portret, koji je nekada visio na zidu kuće španjolskog majstora do njegove smrti 1973. godine, zauvijek izgubljen. 

Ali nakon četiri godine potrage koja je vodila kroz nizozemsko kriminalno podzemlje, dva posrednika pojavila su se na vratima Brandove kuće u Amsterdamu prije deset dana sa nestalom slikom. 

"Oni su kod sebe imali Picassa, sada vrijednog 25 milijuna eura. Slika je bila umotana u kese za smeće", rekao je Brand za AFP. U vrijeme krađe slika je vrijedila oko sedam milijuna dolara. 

Ovo je još jedan uspjeh Branda, koji je prošle godine uspio vratiti Cipru ukradeni mozaik star 1.600 godina. 

On je dospio u žižu javnosti 2015. godine nakon što je pronašao "Hitlerove konje", djelo nacističkog skulptora Jozefa Toraka, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close