May Peace Prevail

Priča o Denisu iz Jablanice: Pobjednik međunarodnog natječaja prijateljstva

Rad je poslan bez očekivanja, jer konkurencija je bila ogromna, preko 6.000 radova iz 79 zemalja svijeta. Ali, čuda se događaju, i Denis je ušao u finale!
Kultura / Umjetnost | 26. 12. 2018. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Denis Avdić je jedan tipičan trinaestogodišnjak koji pored školskih obaveza, trenira karate, ide u glazbenu školu i uči slikanja.

No, i pored svih obaveza koje ima napisao je esej za natječaj u Japanu (The Goi Peace Foundation), podržan od strane UNESCO-a, ''The change I want to make''.

Desetak dana nakon što je poslao esej, na njegovu e-mail adresu stigla je informacija o natječaju povodom Međunarodnog dana mira na temu ''May Peace Prevail''.

Tema ga je veoma zainteresirala, ali je imao zaista malo vremena, svega 12-ak dana do kraja natječaja, ali je to shvatio kao izazov, tako da je nekoliko dana do kasno u noć radio na detaljima koje je zamislio.

A pazio je i na najsitnije detalje na građevinama, od poznate crkve u Moskvi, Taj Mahala, Big Bena, do Eiffelovog tornja ili Kipa slobode. Nije želio propustiti nijedan detalj koji je zamislio, a u sve je još ukomponirao naš dobri Stari most koji spaja obale i ljude.

Foto: Mreža mira  / Nagrađeni rad Denisa Avdića

Rad je poslan bez očekivanja, jer konkurencija je bila ogromna, preko 6.000 radova iz 79 zemalja svijeta. Ali, čuda se događaju, i Denis je ušao u finale!

Na osnovu odluke 61 međunarodnog suca Denis je pobijedio u njegovoj dobnoj kategoriji!

Kao nastavak rada plan je da se u Jablanici postavi Mirovni stub. Peace Poles International ima svoje ogranke po cijelom svijetu, a jedan od projekata im je i Peace Pole (Mirovni stub), koji šalju onima koji daju svoj doprinos u očuvanju mira i širenju ideja o miru.

Denis Avdić

Do sada su stupove poslali i postavili u 180 zemalja, a kod nas će doći zahvaljujući Denisovom radu. Bosna i Hercegovina ima izuzetnu, nevjerojatno pametnu i talentiranu djecu na koju svi trebamo biti ponosni, ističu iz Mreže mira koji su i objavili priču o Denisu.

Ističu kako prve asocijacije na BiH ne trebaju biti rat i stradanje, politički sukobi i prošlost… trebamo im pokazati Bosnu i Hercegovinu sa bogatstvom kultura, religija, naroda koji žive u njoj, sa djecom na koju trebamo biti ponosni.

Zato je bitno uključivanje škola u globalna takmičenja, da svima pokažemo koliko vrijedimo, kakve nastavnike imamo, i što sve radimo i postižemo, poručili su iz Mreže mira.

 

Kopirati
Drag cursor here to close