U 85. godini

Preminuo veliki hrvatski slikar Vasilije Jordan

Jordan je dobitnik brojnih značajnih nagrada, među kojima i državne nagrade za umjetnost 'Vladimir Nazor'
Kultura / Umjetnost | 13. 03. 2019. u 10:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Zagrebu je u 85. godini umro Vasilije Jordan, jedan od najvećih hrvatskih slikara svjetskoga glasa. Jordan je dobitnik brojnih značajnih nagrada, među kojima i državne nagrade za umjetnost 'Vladimir Nazor', javio je HRT.

Likovnu Akademiju u Zagrebu završio je 1958. u klasi Krste Hegedušića i Ljube Babića. Od prve uspješne samostalne izložbe, još početkom 1960-ih često je izlagao u inozemstvu.

Jedan je od najznačajnijih predstavnika poetske fantastike u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti. U dugom i plodom stvaralaštvu stvorio je impozantan opus simboličkih i nadrealnih prizora nostalgična sadržaja.

I sam je bio profesor na zagrebačkoj Akademiji likovne umjetnosti, a sredinom 1990-ih utemeljio je likovnu akademiju Mostarskog sveučilišta u Širokom Brijegu.

Vezan uz renesansno-baroknu tradiciju, slikao je tehnikom starih majstora, uglavnom u ulju i temperi; bio je zaokupljen temama nostalgije za djetinjstvom, svijetom starih fotografija, glazbom. Na platnu je često prikazivao vlastitu intimu, čovjekovu tjeskobu i strah.

Od slikarskih početaka bio je blizak poetici nadrealizma, a opus je razvijao u različitim tematskim ciklusima, među kojima su Homo volans, Muzičari, Genealogija, Ladanje, Biciklist.

Izlagao je samostalno u brojnim hrvatskim gradovima te u Beogradu, Novom Sadu, Skopju, Ljubljani, Parizu, Bruxellesu, Stuttgartu, Rimu, Milanu; sudjelovao je na mnogim nacionalnim i međunarodnim skupnim izložbama, među kojima su Svjetska izložba u Montrealu 1967., izložba '125 vrhunskih djela hrvatske umjetnosti' 1996. u Zagrebu i brojne druge.

Autor je svečanoga zastora Harmica u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu te inscenacije Verdijeve opere Simon Boccanegra u tom kazalištu 2003. godine.

Dobitnik je brojnih značajnih nagrada, među kojima i državne nagrade za umjetnost 'Vladimir Nazor', prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close