Toksične zemlje

Izložbom predstavljena surova realnost Neretve

Izložba Toksične zemlje inspirirana je problematikom okoliša i pejzaža Neretve, ali i Grada Mostara općenito
Kultura / Umjetnost | 21. 06. 2021. u 21:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Suočavamo se s brojnim globalnim izazovima po pitanjima okoliša. Nikada nije bilo važnije zaštititi naše rijeke i okoliš, a tu svi imamo ulogu i odgovornost", kazao je ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field na otvorenju izložbe Toksične zemlje održanoj u Mostaru.

Izložba Toksične zemlje inspirirana je problematikom okoliša i pejzaža Neretve, ali i Grada Mostara općenito. Upravo zato za mjesto održavanja izložbe izabrana je obala rijeke Neretve kod mosta Bunur.

Izložba se sastoji od četiri autorska filma engleskih, ali i domaćih umjetnika okupljenih oko budućnosti ekologije i novim rješenjima ekoloških problema.

Naime, kako ističe ambassador Velike Britanije u BiH Field, projekt Ekologija budućnosti proizvod je interakcije između BiH i britanskih umjetnika, a upravo putem umjetničkih radova prikazana je surova realnost zagađenosti Zemlje općenito, kao i rijeke Neretve.

Foto: Bljesak.info / Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field

Cilj programa Toksične zemlje je pokrenuti kritičke rasprave i analizirati ljudsko uništavanje u širem smislu na jednostavnom prikazu rijeke Neretve i njezinih obala.

"Želimo prikazati hibridni pejzaž, odnosno na koji način su uništene obale Neretve. Od građevinskog materijala, raznog smeća koje dolazi tokom Neretve kao i nelegane kanalizacijske odvode. Uz svo to zagađenje rastu biljke pa tako imamo sadnice paprika i rajčice, kao i kudzu, biljku koja jede sve pred sobom, koja je invazivna vrsta te raste i do 20 cm dnevno", istaknula je autorica i kustorica programa Armina Pilav.

Foto: Bljesak.info / Izložba Toksične zemlje Mosta

Upravo Pilav je zajedno s Damirom Ugljenom, Un-war Space Lab kolektivom, Udruženjem za kulturu i umjetnost Crvena iz Sarajeva i Abraš radiom iz Mostara ostvarila ovu istraživačku i eksperimentalnu izložbu.

Kako ističe, Toksične zemlje otvorene su za prijave i savjete te svi oni koji žele mogu im se pridružiti.

"Otvoreni smo za prijave, mogu doći ljudi koji sviraju bilo koji instrument i na neki način pokušati slušati Neretvu i dati nešto od sebe. U fokusu je rijeka, ništa drugo”, poručila je kustorica Pilav.

Foto: Bljesak.info / Autorica i kustorica projekta Toksične zemlje Almina Pilav

Nakon izložbe posjetitelji su imali priliku uživati u projekcijama filmova engleskih umjetnika Uriela Orlowa, Louisa Hendersona, Bena Riversa te umjetnice Charlotte Prodger.

Podsjetimo, izložba je dio programa "Ekologije budućnosti - globalni program povezivanja po pitanjima klimatskih promjena" koju provodi British Council u sklopu priprema Ujedinjenog Kraljevstva (UK) za Konferenciju zemalja članica UN-a o klimatskim promjenama - COP 26, koja će se održati u studenom.

Kopirati
Drag cursor here to close