Galerija Rondo

Predstavljen ''Zvuk tišine'' Ane Šimić

U Galeriji Rondo u Mostaru izložen je grafički ciklus ''Zvuk tišine'' mlade akademske grafičarke Ane Šimić.
Kultura / Umjetnost | 05. 05. 2018. u 19:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proteklog je petka u Galeriji Rondo u Mostaru izložen grafički ciklus ''Zvuk tišine'' mlade akademske grafičarke Ane Šimić.

Ana Šimić 27-godišnja je umjetnica, rođena u Mostaru, odrastala i obrazovala se u Širokom Brijegu, a trenutno živi u gradu na Neretvi. Primjer je mlade osobe koja ima viziju i slijedi unutarnji poziv, bez obzira na to koliko je taj poziv ''isplativ'' u komercijaliziranom i kapitalističkom svijetu.

Opću gimnaziju fra Dominika Mandića završila je u Širokom Brijegu te je tu upisala i Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru. U klasi profesora Igora Dragičevića diplomirala je grafiku 2017. godine, a već je osvojila i vrijedne nagrade i priznanja. Prošle godine bila je dobitnicom međunarodne nagrade ''Privatno i javno'' , prvom samostalnom izložbom otvarala je likovnu manifestaciju “Jesen grafike” u Banjoj Luci, a sudjelovala je na više likovnih kolonija i skupnih izložbi. Mlada i ambiciozna Širokobriježanka s adresom u Mostaru članica je i Udruge likovnih umjetnika En Face, a za svoj umjetnički poziv smatra da je potreba, a ne izbor.

Foto: PR / Ana Šimić

Iako ima tek 27 godina, Ana Šimić u studenom 2017. godine na sastanku Skupštine DHLU-a u FBiH imenovana je predsjednicom toga Društva. Članovima je prezentirala svoju viziju  o budućem radu i funkcioniranju, što ih je potaknulo da je izaberu i postave na mjesto predsjednice.

Kako je istaknula, jedan od njezinih ključnih ciljeva je pojačati umjetničke aktivnosti i povezati umjetnike iz BiH s inozemstvom. 

Ciklus ''Zvuk tišine'' nastao je tijekom posljednje godine njezina studija na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, sa sjedištem u Širokom Brijegu, paralelno uz izvedbu diplomskih radova. Tema ciklusa je alternativna obrada grafičkih matrica u stilovima tašizma, brutalne umjetnosti i enformela.

Ana Šimić kaže kako se tehnika ovih grafika pojavljuje ''kao nešto novo naspram svega postojećega i tradicijskoga, naspram kulture i umjetnosti drugih pojmova i područja ljudskoga stvaranja. Pojava ove tehnike nalikuje na iznenadnu pojavu nepoznatoga koja remeti ranije uspostavljene odnose unutar poznate strukture, koji postaju vizije i grafike neponovljive ekspresivne snage''.

Na otvorenju izložbe govorio je mostarski umjetnik Dalibor Nikolić, koji je grafike Ane Šimić povezao s traženjem ljepote u nesavršenosti. Sama autorica zahvalila se svima koji su došli na otvorenje izložbe, koju je otvorenom proglasio Dario Pehar, donedavni predsjednik Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH.

Također, u sklopu otvorenja izložbe objavljeno je preuzimanje dužnosti predsjednice DHLU u FBiH od strane Ane Šimić, koja na toj funkciji jednim od ključnih ciljeva smatra jačanje umjetničkih aktivnosti i povezivanje umjetnika iz BiH s inozemstvom.

Izložba u Galeriji Rondo dostupna je za razgledavanje do 18. svibnja 2018. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close