55 godina Mostarskih kiša

Poznati Mostarci rasuti širom svijeta govorili slavnu poemu Pere Zupca

U povodu 55 godina nastanka i objavljivanja "Mostarskih kiša", u posebnom video zapisu su se virtualno okupili mostarski glumci na različitim adresama širom svijeta, ali ne samo glumci. Ideju je osmislio mostarski publicist Hamica Ramić.
Kultura / Umjetnost | 12. 10. 2020. u 00:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Screenshot/Youtube  / Glumci su govorili poemu Mostarske kiše u povodu 55. obljetnice prvog objavljivanja

"Kada je, 8 listopada 1965. godine objavljena u zagrebačkom „Telegramu“, u rubrici Nova imena koju je uređivao Zvonimir Golob, poema ili pjesma „ Mostarske kiše“ postala je miljenica mnogih generacija, sve do današnjih dana. Dabome da je bitno uticala i na moj život i na moje kasnije lirske poduhvate. Rano sam postao „poznat“ i imao prilike da budem u društvu najvećih pjesnika ondašnje naše zajedničke zemlje", kazao je prije tri godine u intervjuu za Bljesak.info autor poeme Pero Zubac.

U povodu 55 godina nastanka i objavljivanja "Mostarskih kiša", u posebnom video zapisu su se virtualno okupili mostarski glumci na različitim adresama širom svijeta, ali ne samo glumci.

"Ideja za ovaj video nastala je u vrijeme onog najstrožijeg režima izolacije (lockdowna) kad smo zbog pandemije koronavirusa bili okrenuti virtualnim komunikacijama preko društvenih mreža. Najpopularnije su bili muzički video uradci s više učesnika u kućnoj varijanti, a ja sam htio da za korak budem originalniji pa sam mislio kako bi se umjesto muzike to moglo realizirati i preko poezije", kaže mostarski novinar i urednik Hamica Ramić, čija je ideja ovo video obilježavanje jubileja poeme "Mostarske kiše".

"Zamislio sam da poemu u dijelovima govore mostarski glumci (bez obzira gdje žive i rade), ali i drugi koji već dokazano dobro kazuju poeziju. Ideju sam prvo saopštio Peri Zupcu, a onda i nekolicini prijatelja i svi su odreda bili oduševljeni idejom. Baš kao i glumci koji su počeli slati snimljene materijale", kazao je Ramić, piše portal Klix.ba.

Video: MOSTARSKE KIŠE - 55 godina

"Sjetio sam se kako je Pero govorio da je "Kiše" napisao u dahu, za jednu noć, i da ih je sutradan poslao u Zagreb, Zvonimiru Golobu, pjesniku i uredniku u to vrijeme respektabilnih novina za kulturu, zagrebačkom „Telegramu“. Samo nekoliko dana kasnije, točnije, 8. listopada poema Mostarske kiše su u cijelosti je objavljena i evo traje punih 55 godina. Onda sam odlučio da se onim snimljenim materijalom obilježi taj mali jubilej", kazao je on.

U video zapisu sudjeluju glumci iz Mostara (Šerif Aljić, Sejo Đulić, Nedžad Maksumić, Robert Pehar i Emir Spahić), Sarajeva (Mario Drmać), Zagreba (Goran Bogdan, Dragan Despot, Slaven Knezović, Damir Markovina i Goran Matović), Beograda (Nebojša Kundačina i Branislav Trifunović), Novog Sada (Armin Hadžimusić), te trojica neglumaca: Marko Tomaš, pjesnik iz Mostara, Nikola Vučić (novinar iz Sarajeva) i redatelj, pisac i teatrolog Gradimir Gojer. Svi učesnici su ili rođeni Mostarci, ili su u Mostaru u nekom periodu živjeli i radili.

Inače, publicist Hamica Ramić godinama neumorno radi na izdavanju knjiga pod zajedničkim nazivom "Mostar moj grad", a peta knjiga iz ciklusa promovirana je prošle godine.

Ramić je za Bljesak.info kazao kako je u međuvremenu završio i šestu knjigu iz serijala, ali još nije vrijeme za promociju.

Kopirati
Drag cursor here to close