Aukcija

Portret Osvajača prodan za skoro milijun dolara

Na portretu se, pored Sultana Mehmeda, nalazi lik još jedne muške osobe, a identitet te osobe prekriven je velom tajne.
Kultura / Umjetnost | 26. 06. 2020. u 08:59 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Portret osmanskog sultana Mehmeda Fatiha prodan je na aukciji u Londonu za 770.000 funti (961.400 dolara).

Javnu aukciju pod nazivom “Islamska i indijska umjetnost“ organizirala je poznata kuća Christie’s, a jedna od umjetnina bio je i portret sultana Mehmeda Osvajača.

Portret je bez autorskog potpisa, a pretpostavlja se da je nastao u ateljeu talijanskog slikara Gentila Bellinija i da ga je naslikao sam Bellini ili netko od njegovih učenika.

Na portretu se, pored Sultana Mehmeda, nalazi lik još jedne muške osobe, a identitet te osobe prekriven je velom tajne.

Naime, ne zna se tko je golobradi čovjek koji je na slici prikazan u osmanskoj nošnji, a pretpostavlja se da bi to mogao biti jedan od tri Fatihova sina ili pak neki europski diplomat.

Riječ je o jednom od tri portreta koji su naslikani u drugoj polovici 15. stoljeća i za života Mehmeda Fatiha. Najpoznatiji portret iz te vrijedne kolekcije je s potpisom Bellinija i izložen je u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Prošle godine je na aukciji u Londonu za 6,32 milijuna funti (7,9 milijuna dolara) prodana slika osmanskog umjetnika Osmana Hamdija Beya pod nazivom “Djevojka uči Kur'an“, a nedugo zatim na odvojenoj aukciji je za 5,32 milijuna finti (6,65 milijuna dolara) prodan i portret Sultana Sulejmana Veličanstvenog kojeg je naslikao jedan od Bellinijevih učenika.

Kopirati
Drag cursor here to close