Plodovi opterećenja

Otkrivanje vlastitog bića - Željko Koren ispred širokobriješke publike

Riječ je o šest radova velikog formata nastalih protekle dvije godine u tehnici akril na platnu.
Kultura / Umjetnost | 01. 10. 2021. u 08:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Plodovi opterećenja" naziv je izložbe akademskog slikara Željka Korena iz Mostara koja je u četvrtak navečer otvorena u Franjevačkom muzeju i galeriji u Širokom Brijegu.

Riječ je o šest radova velikog formata nastalih protekle dvije godine u tehnici akril na platnu.

''Radovi prikazuju moje preokupacije, brige, čežnje, ljubav, strah, odnosno te ljudske teme koje me okupiraju'', kazao je Feni slikar Koren, dodavši kako je ovo njegova druga po redu izložba u Franjevačkom muzeju i galeriji u Širokom Brijegu.

Autor ističe kako mu veliki formati na kojima su nastali radovi pomažu u stvaranju jednog dominantnog svijeta koji bi trebao što detaljnije pokazati dramu koja se odvija unutar čovjeka, u obliku neke scenografije.

''Bit je stvoriti jednu scenografiju koja predstavlja nutrinu mene kao osobe, i dovesti promatrača u ulogu voajera koji gleda u određene detalje koje sam ja trenutno spreman pokazati'', istaknuo je autor izložbe.

Foto: Fena / Plodovi opterećenja predstavljeni širokobriješkoj publici

Povjesničarka umjetnosti Dajana Šudić navela je kako je novi ciklus Željka Korena nastavak njegovih dosadašnjih nastojanja vizualiziranja vlastitog unutarnjeg svijeta.

''Korenovo otkrivanje vlastitog bića upravo je ono po čemu je njegovo slikarstvo blisko suvremenom čovjeku, što svakog promatrača uvlači u njegove interijere'', ističe Šudić.

Dodaje kako su Korenovi interijeri simbolička preslika mnogih drama koje se odvijaju unutar čovjeka, preslika umnog i duhovnog stanja u kojem se svako ljudsko biće zatekne u određenom trenutku života.

''Faze života u kojima postavljamo pitanja o smislu našeg postojanja, neispunjenim željama i čežnjama koje potiskujemo i pretvaramo u opterećenja i strahove. Predmeti koji ispunjavaju interijere na Korenovim slikama predstavljaju stanja bića u kojima se nalazimo prolazeći kroz mnoge borbe i iskustva koja nas uvelike oblikuju'', istaknula je Šudić.

Izložba "Plodovi opterećenja" u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg bit će otvorena do 28. listopada.

 

O autoru

Željko Koren rođen je u Mostaru 1983. godine gdje je završio Srednju likovnu školu Gabrijela Jurkića. Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu završio je pod vodstvom prof. Antuna Borisa Švaljeka, a poslijediplomski studij "Ars Sacra" pod vodstvom prof. Ante Krajinića.

Koren je do sada imao 16 samostalnih i 86 skupnih izložbi u BiH i Hrvatskoj. Sudionik je brojnih kolonija i član multimedijalne likovne grupe "Nismo se dogovorili oko imena" s kojom je imao tri izložbe. Vodio je Galeriju Rondo u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close