"Izložba za Jona"

Pješačio od Austrije do Čapljine pa napravio izložbu

Kako je sam rekao, nakon tri i pol tjedna pješačenja ponovno je bio sposoban raditi i u pauzama rada na velikim formatima nastala je izložba "Jon u egzilu".
Kultura / Umjetnost | 19. 02. 2019. u 19:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neobična i zanimljiva izložba "Izložba za Jona" Rafeta Jonuzija, austrijskog umjetnika rođenog u Preševu, otvorena je u utorak u Centru za kulturu Mostar.

Izloženi radovi nastali su u vrijeme umjetnikove životne i umjetničke krize.

U teškoj psihičkoj situaciji Jonuzi se odlučio na neobičan pothvat – s austrijsko-slovenske granice krenuo je pješke ka Čapljini kako bi vidio sina.

Kako je sam rekao, nakon tri i pol tjedna pješačenja ponovno je bio sposoban raditi i u pauzama rada na velikim formatima nastala je izložba "Izložba za Jona" .

Foto: Bljesak.info / Detalj s izložbe

"U pauzama priprema za neke velike projekte stvorio sam ove male stvari koje su mi davale najviše satisfakcije. Dok sam radio na njima nestajao je sav stres i briga oko velikih projekata", kazao je Jonuzi, dodavši kako je u ta djela ugradio svu svoju ljubav prema sinu, pa je i izložba dobila njegovo ime.

Od svakodnevnih predmeta, poput posuda i podmetača, koji su mu služili kao pomagala tijekom rada na velikim formatima, Jonuzi je kreirao mala umjetnička djela koja na simbolički način, uz kombiniranje likovnih tehnika, svjedoče o različitim životnim iskustvima te mogućnostima pronalaska izlaza u umjetnosti.

Foto: Bljesak.info / Detalj s izložbe

U jednom od ciklusa radova spomenute izložbe Jonuzi od kora naranči i mandarina kreira "izolirane otoke" koji, po autorovim riječima, simboliziraju njegov osjećaj izoliranosti nakon obiteljske traume. Izložbu će biti moguće besplatno razgledati naredna dva tjedna.

Rafet Jonuzi je rođen 1964. godine. Akademiju umjetnosti, odsjeke za grafiku i kiparstvo, završio je u Prištini. Izlagao je na brojnim izložbama i bijenalima grafike u Europi i na Balkanu te boravio na umjetničkim rezidencijama u Švicarskoj, Francuskoj i Kanadi.

Kopirati
Drag cursor here to close