Otvoreno pismo

Umjetnici predložili federalnoj Vladi kako da ih spasi

Nadamo se da će Vlada Federacije BIH ovo otvoreno pismo i predložene mjere prihvatiti i razmotriti kao legitimne zahtijeve umjetničkih Udruženja i njihovih članova/ca jer mi drugih načina komunikacije sa Vladom nemamo.
Kultura / Umjetnost | 22. 04. 2020. u 17:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi i članice ULUPUBIH, Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine obraćatili su se sa otvorenim pismom Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu kulture i sporta zbog Prijedloga izmjena i dopuna Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, kojeg je Vlada FBiH utvrdila prošlog tjedna i uputila u parlamentarnu proceduru.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti: 

Poštovani

Članovi i članice ULUPUBIH, Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine obraćaju vam se sa otvorenim pismom zbog Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, kojeg je Vlada FBiH utvrdila prošlog tjedna i uputila u parlamentarnu proceduru.

Naime iz medija smo saznali da se u predloženom u rebalansu proračuna za 2020. godinu u potpunosti brišu Transferi udruženjima građana iz oblasti kulture i da je Transfer za kulturu od značaja za FBiH umanjen za 50 000,00.

Također smo informirani da se u prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica prouzrokovane pojavom korona virusa koji predlaže Vlada Federacije BIH a na osnovu Odluke Vlade o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVlD-19) na području Federacije Bosne i Hercegovine nisu obuhvatili Udruženja kao potencijalne korisnike predloženih mjera.

Tim prijedlogom zakona Vlada je oduzela mogućnost umjetničkim udruženjima čiji članovi su uglavnom slobodni, istaknnuti umjetnici i freelanceri koji svoj prihod ostvaruju iz oblasti kulture i umjetnosti individualno i kroz projekte Udruženja i to im jedini način ostvarivanja prihoda.

Zabrana rada, izlaganja i ostale mjere su dovele do ozbiljne ekonomske ugroženosti većine članova Udruženja. S toga smatramo da je izuzetno važno da Vladi Federacije uputimo prijedloge hitnih mjera koje bi ublažile dramatično stanje umjetnika/ca i umjetničkih Udruženja.

Prijedlog 1.

Predlažemo da Vlada Federacije BIH iz prijedloga rebalansa Proračuna FBiH za 2020 godinu

- stavi van snage prijedlog o brisanju transfera udruženjima građanja iz oblasti kulture

- stavi van snage prijedlog o umanjenju Transfer za kulturu od značaja za FBiH

Prijedlog 2.

Predlažemo da Vlada Federacije BIH u prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica prouzrokovane pojavom korona virusa uvrsti u članu 2 predloženog zakona, Udruženja – Umjetnička strukovna udruženja kao poslovne subjekte koji će moći imati  olakšice predviđene zakonom i mogućnost korištenja financijskih sredstava poput Garancijskog fonda i sl.

Prijedlog 3.

Predlažemo da Vlada Federacije BIH donese mjere po kojima će dati prednost članovima/icama strukovnih Udruženja sa teritorije Federacije BIH u odnosu na druge umjenike/ce iz inozemstva za angažiranje na poslovima koje mogu obavljati a odnose se na grafički dizajn, unikatno oblikovanje, scenografiju, fotografiju, kostimografiju, marketing i sl. a za koje Vlada Federacije BIH i resorna ministarstva budu imali potrebu.

Korištenje ove prednosti bi se odnosilo na jednu godinu počevši od usvajanja prijedloga a pomoglo bi umjetnicima/cama da ustabile izvor prihoda na inače za njih vrlo nestabilnom tržištu.

Prijedlog 4.

Predlažemo da Vlada Federacije BIH kreira poseban fond iz donatorskih sredstava koji će biti namjenjen umjetničkim strukovnim Udruženjima. Sredstva bi bila korištena za kreiranje umjetničke interpretacije i umjetničkih odgovora na temu Covid 19 a sa ciljem formiranja kulture sjećanja za slijedeće generacije na ova jzuzetno težek period.

Umjetnici su uvijek bili kulturni ambasadori i među prvima reagirali na krizne situacije tako i u vremenu izolacije. Pokazali smo to i ovaj put tako što smo organizovali i pokrenuli online izložbe poput Umjetnost u izlogu 2020-Isolation Art. U aprilu smo održali dvije izložbe o kojima su su izvještavali mnogi mediji u zemlji i regionu. Ističemo da je umjetnost i kultura ključ opstanka svakog društva pa tako i našeg. Kulturni događaji su uvijek bila jedan od pokretača turizma i lančano drugih grana gospodarstva.

S toga smatramo da će naši prijedlozi naići na razumjevanje i biti usvojena od strane Vlade Federacije BIH.

Napominjemo da se ULUPUBIH, Udruženje likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera u BiH koje broji 285 članova/ca priključuje naporima drugih Udruženja, Fondacija, Asocijacija čiji članovi/ce su iz različitih kulturnih oblasti a koji su također pogođeni mjerama i prijedlozima Vlade Federacije BiH.

Nadamo se da će Vlada Federacije BIH ovo otvoreno pismo i predložene mjere prihvatiti i razmotriti kao legitimne zahtijeve umjetničkih Udruženja i njihovih članova/ca jer mi drugih načina komunikacije sa Vladom nemamo.

Kopirati
Drag cursor here to close