Galerija Vrba

'Opstanak' u Širokom Brijegu

Izložba će biti otvorena do 3. prosinca, naveli su iz Galerije Vrba.
Kultura / Umjetnost | 18. 11. 2021. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji HKD Napredak, podružnice Široki Brijeg u Galeriji Vrba u srijedu navečer otvorena je izložba "Opstanak" Josipa Ivešića i Damira Bebeka.

Izložbu je otvorio povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar.

"Strahovi od neuspjeha, vječno traganje za boljim, teret su današnjega društva. Snažni ekspresivni volumeni u prostoru kod Ivešića, izdeformirana tijela i maskoidne fizionomije kod Bebeka, pomiču granice realnog i ulaze u svijet ljudske agonije i borbe za opstanak. Oba umjetnika se bave egzistencijalnim pitanjima, koja pogađaju čitav planet i kroz svoje radove na kvalitetan način percipiraju duhovnu zbilju, nudeći nam agoniju i ekstazu, i osjećajući, u punom smislu, trenutni Weltschmerz", kazao je Ćavar.

Izložba će biti otvorena do 3. prosinca, naveli su iz Galerije Vrba.

Josip Ivešić rođen je 10.4.1995. godine u Ozimici (Žepče) u Bosni i Hercegovini. Srednju školu završava 2013. godine, te se iste godine upisuje na Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru. Diplomirao je 2018. godine u klasi prof. Stjepana Skoke i stječe zvanje magistar kiparstva i profesor likovne kulture. Sudjelovao je na šest likovnih kolonija od kojih se ističe likovna kolonija ''Posuški kamendani'' u Posušju 2014. i 2015. godine, na kojoj izrađuje dva javna djela u kamenu ''Duša i tijelo u sutonu'' i ''Akt''.

Sudjelovao je na dvadesetak skupnih izložbi, te projektima "Conecting separated'' u Solinu i Ljubuškom 2015./16. godine, ''Akademska zajednica u misiji stvaranja poticajnog poslovnog okruženja'' u kojemu osvaja 2. nagradu za idejno rješenje. Dobitnik je rektorove nagrade u akademskoj 2017./18. godini, nagrade ''Privatno i Javno'' u 2019. godini, te nagradu ostvaruje na West Herzegovina Festu 2019. godine. Trenutno radi na ALU Široki Brijeg kao pomoćni djelatnik u radionicama stakla i metala.
 
Damir Bebek rođen je 18. kolovoza 1997. u Mostaru. Srednju školu likovnih umjetnosti završio je u Mostaru. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu 2021. godine u klasi profesora Mladena Ivešića. Izlagao je na nekoliko skupnih izložbi. Živi i radi u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close