Mostar

Otvaranje likovne kolonije ''Krešimir Ledić'' u svibnju u Kosači

Likovnu koloniju u spomen na akademika Ledića organizira Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.
Kultura / Umjetnost | 26. 04. 2019. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otvaranje 6. likovne kolonije ''Krešimir Ledić'' i izložbe radova autora Trpimira Grgića i Marija Šunjića na temu ''Međugorje očima umjetnika'' bit će upriličeno u utorak, 7. svibnja, u 19:00 sati u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Likovnu koloniju u spomen na akademika Ledića organizira Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Podsjećamo, Ledić je preminuo nakon kraće bolesti 17. listopada 2013. godine u 80. godini života.

O Krešimiru Lediću

Krešimir Ledić rođen je 1933. godine u Mostaru. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. U Beogradu je diplomirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti, 1959. godine. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika BiH i Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji BiH

Pedagoški rad započeo je u Učiteljskoj školi, gdje je radio do njezinog ukidanja 1970. godine. Nakon toga je bio profesor u gimnaziji od 1970. do 1975. Od 1975., radi na Pedagoškoj školi koja poslije rata prerasta u Pedagoški fakultet. Nastavlja svoj pedagoški radna Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti. Radio je u zvanju profesora više škole, izvanrednog i redovitog profesora. Bio je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu te Školi likovnih umjetnosti Gabrajel Jurkić u Mostaru.

Do odlaska u mirovinu bio redoviti je profesor na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, gdje je obavljao dužnost pročelnika Odjela 7.a predškolski odgoj. 14. studenog 2012. Senat Sveučilišta u Mostaru dodijelio mu je počasno zvanje: Professor emeritus. Bio je doživotni član Accademia Italiana Gli Etrusehi u Firenzi.

Preminuo je u Mostaru 17. listopada 2013. godine u 80. godini života.

Nagrade i priznanja:

2004. Prva nagrada za slikarstvo na izložbi DHLS-a u Federaciji BiH;
2009. Nagrada na izložbi Xa Edicione Santa Porta u Italiji; 2009.
2009. Posebno priznanje – postao doživotnim članom Accademie Italiane Gli Etruschi
– Firenza, zaposebne zasluge na polju likovne kulture i znanosti, pedagoškog rada i umjetnosti.
- Prva samostalna izložba 1967. Dubrovnik, Palača Sponza

Kopirati
Drag cursor here to close