Gospa u pećini

Otkrivena još jedna tajna da Vincija

Stručnjaci Galerije tvrde da su se nacrti pojavili jer su rađeni materijalom koji sadrži cink koji se može vidjeti ispod x-zraka...
Kultura / Umjetnost | 15. 08. 2019. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ispod jedne od najpoznatijih slika talijanskog slikara Leonarda da Vincija "Gospa u pećini" otkriven je crtež koji je skriven više od 500 godina, objavljeno je iz Nacionalne galerije u Londonu.

Znanstvenom analizom slike otkrivena je originalna kompozicija koju je Da Vinci naslikao, a zatim odustao prije nego što je naslikao djelo kojem se ljudi dive stoljećima.

U priopćenju se navodi da je tijekom procesa otkriven prvobitni nacrt anđela i bebe Isusa Krista, kao i otisci ruku umjetnika ili asistenta.

Na slici je promijenjen položaj glave bebe Isusa kako bi se vidio iz profila, dok su pojedini dijelovi kovrdžave kose anđela uklonjeni, navodi CNN.

National Gallery/PA / 

''U kompoziciji od koje je umjetnik odustao obje figure su na višem položaju, a anđeo gleda dolje u bebu Krista uz, čini se, mnogo jači zagrljaj'', ističe se u priopćenju iz Galerije.

Stručnjaci Galerije tvrde da su se nacrti pojavili jer su rađeni materijalom koji sadrži cink koji se može vidjeti ispod x-zraka, kao i uz pomoć novih infracrvenih i hiperspektralnih slika.

Galerija je povodom ovog otkrića najavila novu izložbu pod nazivom "Leonardo: iskusite remek-djelo", koja će početi 9. studenog i trajat će do 12. siječnja 2020. godine, prenosi Srna.

Ove godine obilježeno je 500 godina od smrti Leonadra da Vincija, umjetnika, znanstvenika i pronalazača, koji je ostao jedna od najtrajnijih figura u zapadnoj povijesti i svjetskoj umjetnosti.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close