Umjetnost

Osniva se javna ustanova Muzej suvremene umjetnosti Ars Aevi

Kultura / Umjetnost | 29. 09. 2017. u 14:16 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić i predsjednik Fondacije "Ars Aevi" Ilija Šimić danas su na osnovu odluke Gradskog Vijeća Grada Sarajeva, potpisali Sporazum čime je otvoren put da glavni grad BiH u skoroj budućnosti dobije Muzej savremene umjetnosti.

Nova javna ustanova treba osigurati trajno rješenje problema smještaja jedne od najvjrednijih umjetničkih kolekcija u regji.

''Stavljanjem potpisa na Sporazum ova kolekcija je prešla u vlasništvo građana Sarajeva. Time je počela praktična realizacija najvećeg projekta od javnog interesa nakon Zimske olimpijade 1984. godine'', istaknuo je zamjenik gradonačelnika Trivić.

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić zahvalio je Italiji, zemljama Europske unije i UNESCO-u na podršci projektu koja će omogućiti da se Sarajevo priključi glavnim gradovima koji imaju Muzej suvremene umjetnosti.

Svečanom potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i šef Kancelarije UNESCO-a u Sarajevu Siniša Šešum koji je najavio mogućnost da UNESCO otvori "specijalni račun" za financiranje kreativnog centra Ars Aevi na Marijin Dvoru u Sarajevu, saopćeno je iz Uprave Grada Sarajeva.

Kopirati
Drag cursor here to close