Zemaljski muzej BiH

Osigurana sofisticirana oprema za konzervacije zbirki

Riječ je o suvremenim, kvalitetnim aparatima koji će unaprijediti rad Odjeljenja za konzervaciju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine te unaprijediti dosadašnju praksu u provođenju mjera preventivne konzervacije.
Kultura / Umjetnost | 19. 04. 2019. u 19:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Fena / Osigurana sofisticirana oprema za konzervacije zbirki

Sofisticirana oprema za potrebe provođenja postupaka preventivne konzervacije zbirki nabavljena je u okviru projekta "Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu". 

Riječ je o suvremenim, kvalitetnim aparatima koji će unaprijediti rad Odjeljenja za konzervaciju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine te unaprijediti dosadašnju praksu u provođenju mjera preventivne konzervacije. 

Ukupna vrijednost nabavke je 85.983,25 KM i uključuje pokretni generator azota za dezinsekciju organskog materijala, rashladnu komoru za hladnu dezinsekciju izložbenih i naučnih eksponata, isušivače zraka, mjerače vlažnosti, temperature i prisustva ugljendioksida u muzejskim prostorijama. 

Oprema se sastoji i od mjerača debljine sloja koji nedestruktivno mjere debljinu premaza ili suhog filma na metalnim površinama, LCD digitalni mikroskop s digitalnom mikroskopskom kamerom te ručno UV svjetlo za otkrivanje prijašnjih konzervatorsko-restauratorskih tretmana na djelima (na kamenu, staklu, drvetu, metalu i keramici). 

Sve aktivnosti na projektu vezane su za preventivnu konzervaciju čiji je cilj spriječiti, zaustaviti ili usporiti propadanje muzejske građe uvođenjem visokih standarda zaštite i stvaranjem optimalnih uvjeta za njeno očuvanje, priopćeno je iz Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika. 

Projekt "Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu", implementira Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika, a sredstva je donirao Specijalni fond američkih veleposlanstava za kulturno naslijeđe u suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Ukupan iznos projekta je 1.070.000 KM, priopćeno je iz Pojerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close