Virtualno razgledavanje

Online izložba grafika Virgilija Nevjestića

Virgilije Nevjestić grafičar, slikar i pjesnik rođen je u Hercegovini, u selu Kolo kod Tomislavgrada 1935. godine.
Kultura / Umjetnost | 28. 04. 2020. u 12:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", Glavna podružnica Tuzla, će u suradnji s Franjevačkim samostanom u tom gradu upriličiti online izložbu grafika Virgilija Nevjestića.

Izložba "Hommage Virgiliju Nevjestiću" će biti realizirana u suradnji sa obitelji Nevjestić i Franjevačkim muzejom i galerijom Gorica Livno. Zbog trenutačnog stanja sa pandemijom COVID -19 izložba neće biti otvorena za javnost u klasičnome smislu, ali za sve zainteresirane tuzlanski "Napredak" i Franjevački samostan će pripremiti virtualno razgledavanje putem društvenih platformi YouTube i Flickr, priopćeno je iz HKD "Napredak".

Virgilije Nevjestić grafičar, slikar i pjesnik rođen je u Hercegovini, u selu Kolo kod Tomislavgrada 1935. godine.

Godine 1963. godine diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, dok 1967. sudjeluje na V. biennalu grafike mladih u Parizu i taj će grad odabrati za mjesto u kojemu će živjeti, raditi i djelovati narednih 40 godina. Od Ministarstva kulture Francuske dobit će atelje na Montparnasseu u kojem će vrijedno i predano raditi do svoje smrti. Ubrzo počinje izlagati po različitim galerijama u gradu, a nakon prve samostalne izložbe 1972. proglašen je najboljim grafičarom u Parizu. Radio je i na Francuskom institutu za restauraciju umjetničkih djela, gdje je bio i voditelj Instituta. Virgilije Nevjestić je preminuo 25. kolovoza 2009. godine u Parizu.

Kopirati
Drag cursor here to close