Lukrecija na dražbi

Očajna mlada žena od 4,8 milijuna eura

"Lukrecija" je bila gotovo četiri desetljeća skrivena u zbirci jednoga privatnog kolekcionara u Lyonu.
Kultura / Umjetnost | 17. 11. 2019. u 16:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Epa / "Lukrecija", ulje na platnu talijanske barokne slikarice Artemisije Gentileschi

"Lukrecija", ulje na platnu talijanske barokne slikarice Artemisije Gentileschi, koje prikazuje očajnu mladu ženu, na dražbi je prije nekoliko dana prodana za gotovo 4,8 milijuna eura.

Nakon dugotrajnog nadmetanja putem telefona slika dimenzija 95,50 cm x 75 cm pripala je privatnome europskom kolekcionaru za 4,777.000 eura, izvijestila je francuska aukcijska kuća Artcurial, čiji su vlasnici očekivali između 600.000 do 800.000 eura.

Radovi Artemisie Gentileschi rijetkost su na tržištu umjetnina. Dosadašnji rekord koji je postigla neka njezina slika iznosio je 2.360,000 eura. Tu je cijenu u prosincu 2017. na dražbi postiglo platno koje predstavlja svetu Katarinu iz Aleksandrije.

"Lukrecija" je bila gotovo četiri desetljeća skrivena u zbirci jednoga privatnog kolekcionara u Lyonu.

Prikazuje rimsku plemkinju, poznatu po ljepoti i kreposti, koja je počinila samoubojstvo nakon što je silovana. Umjetnica je prikazala njezine gole grudi i trenutak kad je u njih zarinula nož. Platno je iznimno dobro očuvano, kazao je direktor Odjela za stare majstore Artcuriala, Matthieu Fournier, prenosi Hina.

Ispripovijedao je da je slika autobiografska. "Umjetničina priča vrlo je slična Lukrecijinoj, samo što je Artemisia donijela drugačiju odluku", kazao je.

Rođena je u Rimu 1593. godine, a njezin otac, slikar Orazio Gentileschi, bio je Caravaggiov dobar prijatelj. I Artemisia se posvetila slikanju, no platila je veliku cijenu za to. Silovao ju je slikar Agostino Tassi, kojega je njezin otac zaposlio kao učitelja.

Njezin je otac izgubio sudski proces koji je pokrenuo protiv Tassija, premda je više osoba svjedočilo protiv njega.

Sud ga je na kraju oslobodio, jer ga je štitio tadašnji papa koji je od Tassija naručivao freske. Mlada umjetnica karijeru je nastavila u Firenci.

Artemisia Gentileschi (1593. - 1654.) za života je bila priznata i etablirana umjetnica. Među ostalim, prva je žena koja je postala članica firentinske Accademije del Disegno.

Kopirati
Drag cursor here to close